Rusko oslavuje, od anexie Krymu je rok

rusko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

MOSKVA – V Rusku sa v stredu konali hlavné oslavy prvého výročia anexie Krymu, ktoré pripadajú na deň, kedy prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o začlenenie polostrova do Ruskej federácie. Na Kryme je štátny sviatok, manifestácia a oslavné pochody sa už konali alebo sa očakávajú prakticky vo všetkých veľkých mestách. Tie hlavné sa uskutočnia popoludní v Moskve, kde sa očakáva i účasť hlavy štátu.

Putin udalosti okolo krymského zabratia v nedávnom televíznom rozhovore pomerne otvorene popísal a priznal i viaceré fakty, ktoré donedávna verejne popieral.

Referendu, v ktorom obyvatelia polostrova údajne rozhodli o spojení sa s Ruskom, podľa prezidenta predchádzala invázna operácia ruskej námornej pechoty a vojenskej rozviedky. Moskva vraj bola pripravená počas operácie mobilizovať aj svoje jadrové prostriedky.

Oslavy, do ktorých sa podľa kritických článkov opozičnej tlače povinne zapojila i školská mládež, má za sebou ruský Ďaleký východ. Manifestovalo sa aj v Novosibirsku, na Urale a v Povolží.

Starostlivo sa na stredu pripravili poslanci dolnej komory ruského parlamentu, ktorí svoju schôdzu po obede predčasne ukončia, aby sa mohli zapojiť do hlavnej moskovskej manifestácie.

Oslavná pieseň

Postojačky si v stredu ráno vypočuli oslavnú pieseň Krym sa vrátil domov z dielne krymskej senátorky Oľgy Kovotidiovej. Pieseň v podaní mužského zboru ruskej Černomorskej flotily obsahuje refrén, ktorý ospevuje Krym, ktorý sa vrátil domov už naveky.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Kovotidiová podľa agentúry TASS dúfa, že jej opus sa časom stane oficiálnou hymnou minuloročnej „krymskej jari“. Ohlasy sú vraj priaznivé.

„Som presvedčená, že pieseň sa na Kryme chytí, aj keď žiadne hudobné vzdelanie nemám,“ povedala senátorka.

Na popoludňajšie oslavy je pripravený Vasiljevský svah medzi Červeným námestím a nábrežím rieky Moskva. Podľa organizátorov sa očakáva účasť 50 tisíc ľudí.

Hlavná scéna bude podľa moskovského rozhlasu obrátená priamo proti miestu, kde bolvo februári na moste zastrelený opozičný politik Boris Nemcov. Radnica sľúbila, že miesto bude ohradené zábranami a strážené policajným kondorom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices