Czarnecki
Poľský konzervatívec Ryszard Czarnecki. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Ryszard Czarnecki: Musíme sa zamerať na hodnoty a ciele, ktoré nás spájajú

Czarnecki
Poľský konzervatívec Ryszard Czarnecki. PHOTO: © European Union 2015 EP.

V arménskom hlavnom meste Jerevan sa od pondelka do stredy konalo štvrté zasadnutie parlamentného zhromaždenia Euronest, súčasťou ktorého sú rokovania o tom, ako zlepšiť vzťahy EÚ s jej východnými susedmi. Okrem delegácie z Európskeho parlamentu sa ho zúčastňujú i poslanci z Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Hlavnými témami ich rozhovorov je energetická bezpečnosť, Rusko a vzťahy s Bieloruskom.

Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina sa už rozhodli pre hospodárke pridruženie k Európskej únii, zatiaľ čo Arménsko si vybralo Eurázijskú hospodársku úniu, ktorú má pod taktovkou Ruskou.

„Vzhľadom k súčasnej politickej situácii prijmeme uznesenie o ruskej agresii voči Ukrajine,“ uviedol ukrajinský poslanec a spolupredseda Euronestu Borys Tarasiuk.

Zasadnutie otvoril v mene Martina Schulza podpredseda Európskeho parlamentu Ryszard Czarnecki (EKR, Poľsko), ktorý vyhlásil, že „namiesto zameriavania sa na to, čo nás rozdeľuje, by sme sa mali zamerať na hodnoty a ciele, ktoré nás spájajú.“

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Ďalšia spolupredsedníčka zhromaždenia Euronest, fínska europoslankyňa Hiedi Hautala (Zelení/ESA) sa domnieva, že východné partnerstvo potrebuje nový dych. Musí zostať atraktívne pre všetky partnerské krajiny, nielen pre tie, ktoré s EÚ podpísali dohody o pridružení. „Ostatným krajinám musíme dať čas na to, aby sa rozhodli, ako chcú pokračovať vo vzťahoch s EÚ. Do tej doby musíme podporovať ich reformy,“ povedala.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ryszard Czarnecki

Ryszard Czarnecki prišiel o kreslo podpredsedu Európskeho parlamentu

Poslanci v stredu zbavili Ryszarda Czarneckého funkcie podpredsedu Európskeho parlamentu z dôvodu závažného porušenia jeho …

Consent choices