Slovensko súčasťou prvej európskej legendy!

Presne toto sme ako deti mali najradšej. Každý z nás pozná rozprávku o červenej čiapočke, ktorej babičku zjedol vlk. Legenda o Jánošíkovi, na ktorého sme právom ako slováci hrdí sa tiež zachovala len vďaka ústnemu podaniu  a jeho motto „chudobným bral a bohatým dával“ sa stalo námetom pre veľké množstvo príbehov.

Legendy, báje, rozprávky či príbehy…

20. marec je práve svetovým dňom rozprávania príbehov. Každý z nás si sám píše svoj životný príbeh, pozná množstvo príbehov, ktoré sa stali o ktorých počuli a prípadne aj o tých čo si vymysleli. Život prináša množstvo úsmevných situácií, o ktoré sa radi podelíme a nad ktorými sa radi zasmejeme, prípadne si z nich vezmeme ponaučenie.  Príbehy o láske, priateľstve alebo o mieste sú práve tie, ktoré si najrýchlejšie zapamätáme.

A tak vznikla aj prvá európska legenda. Stačilo aby sa stretlo skoro 50 účastníkov z deviatich krajín sveta, použili svoju fantáziu a kreativitu a tak spoločne zmiešali legendy, ktoré sa kolujú v ich krajine.  Účastníci sa aktívne podieľali aj na sfilmovaní legendy, či vytvorení jej vlastného loga. Projekt  ,,Save our stories“, ktorý sa konal v Litve v dňoch 25.2. – 6.3. 2015, vďaka finančnej podpore z programu ERASMUS + umožnil  okrem zblíženia sa viacerých kultúr a národov, pomohol k vytvorenie absolútne prvého európskeho príbehu, ktorý doposiaľ neexistoval.

P1060037

Deň 20. marec možno v ušiach verejnosti príliš nerezonuje. No tento deň je známy ako „Svetový deň hovorenia príbehov.“ Možno ho považovať za globálny deň umenia a ústneho rozprávania príbehov. V priebehu noci sa čo najviac ľudí snaží počúvať a rozprávať príbehy v toľkých jazykoch, koľko krajín poznáme. Okrem toho, že účastníci medzi sebou zdieľajú príbehy a inšpirácie, z každého príbehu  získajú o mnoho viac – rozšíria si nie len svoje obzory poznania,  ale i vďaka tomuto dňu medzi sebou vytvárame ,,medzinárodné puto.“

 

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices