Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Európska centrálna banka [ECB] a centrálne banky eurozóny uplynulý pondelok [9. marca 2015] oficiálne spustili program nákupu aktív, označovaný ako kvantitatívne uvoľňovanie [QE]. „Len pre pripomenutie, program kvantitatívneho uvoľňovania znamená kombinované mesačné nákupy cenných papierov emitovaných verejným a súkromným sektorom v hodnote 60 mld. EUR. ECB informovala, že v rámci implementácie tohto programu plánuje Eurosystém vykonávať nákupy postupne a vo väčšom rozsahu, s cieľom dosiahnuť trhovú neutralitu tak, aby sa nenarušil mechanizmus trhovej tvorby cien“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Pokiaľ objem vhodných obchodovateľných dlhových nástrojov emitovaných ústrednou štátnou správou a agentúrami nebude dostatočný na naplnenie príslušného podielu nákupov stanoveného podľa kapitálového kľúča ECB, program predpokladá náhradné nákupy. Obchodovateľné dlhové nástroje nakúpené v rámci programu bude možné použiť v mechanizme požičiavania cenných papierov. Európsky parlament [EP] minulý týždeň schválil legislatívny návrh, podľa ktorého poplatky, ktoré banky účtujú maloobchodníkom za spracovanie platieb kartami, budú mať na území celej Európskej únie jasne definovaný strop. Maximálny poplatok pri cezhraničných transakciách debetnými kartami bude 0,2 % z hodnoty transakcie a rovnaký strop bude platiť aj pre domáce transakcie s debetnou kartou. Do platnosti však vstúpi až po päťročnom prechodnom období. Po tomto období budú môcť členské štáty zároveň pri menších domácich transakciách s debetnou kartou stanoviť maximálny fixný poplatok vo výške 0,05 eura za platbu. Maximálny poplatok pri platbách kreditnými kartami bude 0,3 % hodnoty transakcie, no v prípade domácich transakcií s kreditnou kartou budú môcť členské štáty stanoviť nižší strop poplatkov.

GRÉCKO

Grécky premiér Tsipras uplynulý týždeň „obvinil“ Berlín, že využíva zákonné triky na to, aby sa vyhol plateniu odškodnenia za nacistickú okupáciu krajiny. Nemecko totiž zamietlo žiadosť Grécka o reparácie. Hovorca kancelárky Merkelovej zároveň dodal, že Berlín je pevne presvedčený, že otázky reparácie a odškodnenia boli už právne a politicky vyriešené. Grécka vláda oficiálne neuviedla výšku svojich reparačných nárokov, Berlín však odpovedal, že už splnil všetky svoje povinnosti týkajúce sa vojny, vrátane zaplatenia 115 mil. nemeckých mariek Grécku v roku 1960.

RUSKO

Na základe minulotýždňových informácií, Rusko uvažuje o tom, že zmierni zákaz dovozu potravín z niektorých európskych krajín. Embargo Rusko zaviedlo v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Moskve pre jej rolu v ukrajinskej kríze. Zákaz dovozu obmedzil prístup mnohých európskych producentov potravín na ruský trh. V kombinácii so slabým rubľom to však prispelo k rastu inflácie v Rusku, ktorá sa vo februári dostala na trinásťročné maximum 16,7 %. Pôvodne sa však spomínali len 2 európske ekonomiky, pre ktoré by sa zákaz dovozu mal zmierniť a to Grécko a Maďarsko. Neskôr sa však začalo hovoriť aj o Cypre. Tohtotýždňové sprísnenie sankcií voči Rusku sa zrejme konať nebude. Lídri EÚ k takémuto kroku podľa agentúry Reuters s najväčšou pravdepodobnosťou nepristúpia, budú však zrejme rokovať o predĺžení existujúcich sankcií. Ich platnosť by mala totiž vypršať už v júli. Súčasná situácia okolo Ruska a Ukrajiny pritom zrejme Európsku úniu netlačí do zavádzania nových sankcií, zároveň však ani do zrušenia tých existujúcich, nakoľko prímerie na Ukrajine stále stojí len na krehkých nohách.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

ROPA

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku IEA sa ceny ropy pravdepodobne stabilizovali iba na určitú dobu a v najbližšom období by sme opäť mohli pocítiť tlak na ich pokles. Dôvodom je pretrvávajúci prebytok čierneho zlata na svetovom trhu, ktorý je spôsobený predovšetkým jeho ťažbou v USA, ktorá zatiaľ stále nespomaľuje. Spojené štáty navyše podľa agentúry IEA nebudú mať kapacitu na skladovanie vyťaženej ropy a to bude tlačiť na jej ďalšie zlacňovanie. Ťažba ropy v USA by mala začať spomaľovať až v druhej polovicu roka 2015. Zároveň však IEA vylepšila svoje prognózy očakávaného dopytu po rope v druhom tohtoročnom polroku, ktorý by mal byť vyšší než agentúra pôvodne odhadovala.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices