Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Regulácia v oblasti medzibankových poplatkov je nepochopením trhu

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Európsky parlament nedávno schválil legislatívu, ktorá stanovuje maximálne stropy pre medzibankové poplatky za používanie platobných kariet. Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (nezávislý v EĽS) je však viac ako otázne, či toto opatrenie skutočne dosiahne zamýšľaný efekt, teda zníženie cien pre spotrebiteľa.

„Trh v tejto oblasti doteraz dobre fungoval aj bez umelej regulácie, pričom výška poplatkov odrážala stupeň rozvoja trhu bezhotovostných platieb v danej krajine a ich výška sa znižovala priamo úmerne so zvyšujúcim sa podielom bezhotovostných transakcií, čo stimulovalo konkurenciu a teda viedlo k znižovaniu cien . Tomu je teraz koniec. V dôsledku schválenej regulácie síce dôjde  k zníženiu poplatkov pre obchodníkov, ale to neznamená, že túto zmenu zaregistruje aj konečný spotrebiteľ,“ myslí si Štefanec.

Uvádza príklady krajín, kde podobná regulácia v minulosti prebehla a poplatky súvisiace s používaním kariet ostali rovnaké, alebo dokonca vzrástli, ako v Poľsku minulý rok.

„Nemohol som súhlasiť s tým, že ideme regulovať niečo čo funguje a vytvára dobré prostredie pre rast a inovácie. Kartové schémy a finančné inštitúcie doteraz investovali veľké prostriedky do zvýšenia komfortu klientov a bezpečnostných technológií. V oblasti inovatívnych technológií patrí Slovensko dokonca k lídrom. Mám ale obavu, že samotná regulácia bez následných aktívnych opatrení zameraných na postupnú elimináciu hotovosti v obehu a teda na podporu rozširovania a akceptácie bezhotovostných platieb napríklad aj v segmente malých obchodníkov, vo vidieckych oblastiach či v štátnej správe sa tento pozitívny trend tiež skončí a na trhu prevládne stagnácia a šedý priemer.“

Úskalí regulácie je viac a týkajú sa aj možného chaosu na trhu, pretože členské štáty majú stále možnosť implementovať do legislatívy vlastné úpravy. Namiesto harmonizovaného trhu tak podľa neho môže vzniknúť neprehľadný a ťažko predvídateľný systém.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Podľa Štefanca bude dôležité, aby Európska komisia pozorne sledovala dopady regulácie a v prípade, že sa potvrdia názory odborníkov, iniciovala nápravu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices