schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO © European Union 2014

Martin Schulz: Naše vzťahy s Čínou si zaslúžia tú najvyššiu podporu

schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO © European Union 2014

„Vzťahy EÚ s Čínou majú už 40 rokov a zaslúžia si tú najvyššiu podporu a ambície.“ Tieto slová zverejnil na svojom twitterovom účte predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz krátko potom, ako sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Na svoju trojdňovú oficiálnu návštevu Číny, ktorá potrvá do stredy, sa vybral so zámerom rokovať o prehlbovaní spolupráce medzi EÚ a Čínou, najmä čo sa týka parlamentnej spolupráce.

„Prešli sme spolu už dlhú cestu a podarilo sa nám značne prehĺbiť naše vzťahy. Jasne o tom svedčí široké spektrum otázok, ktorých vyriešenie je v našom spoločnom záujme – či už je to svetová hospodárska situácia, klimatické zmeny, otázky bezpečnosti, ľudské práva alebo obchodné vzťahy. Kráčame spolu už dlhý čas a v naše spoločnej ceste môžeme pokračovať i naďalej,“ vyhlásil Martin Schulz počas svojej návštevy Pekingu.

Predseda Parlament sa počas svojej návštevy stretol nielen s prezidentom Si Ťin-pchingom, ale i s predsedom Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Čangom Te-ťiangom. Predmetom ich rokovaní bol najmä obchod, globálna bezpečnosť, klimatické zmeny, hospodárske otázky, ľudské práva a medziparlamentné vzťahy. Čínsky prezident poctil Európsky parlament svojou návštevou približne pred rokom – zavítal sem 31. apríla 2014.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

EÚ je pre Čínu jej najväčším obchodným partnerom. Čína je druhým najväčším partnerom EÚ a zároveň jej najväčším dovozcom. Vzťahy EÚ s Čínou boli zavedené v roku 1957 a riadia sa Dohodou o obchodnej a hospodárskej spolupráci medzi EÚ a Čínou z roku 1985. V Parlamente pre ne existuje špeciálna delegácia, ktorá bola založená hneď po prvých priamych eurovoľbách v roku 1979.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices