PHOTO: Rokovanie poslancov Euronestu. © EuroNest

Prikloniť sa k EÚ či k Rusku? Aj to riešia krajiny zovreté medzi nimi

PHOTO: Rokovanie poslancov Euronestu. © EuroNest
PHOTO: Rokovanie poslancov Euronestu. © EuroNest

V Jerevane sa konalo štvrté parlamentné zhromaždenie EURONESTu. Nová politika tohto Východného partnerstva EÚ by mala posilniť spoluprácu s jej susediacimi východnými krajinami. Na spoločné témy tu diskutovali poslanci EP spolu s poslancami z Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Pozrime sa, aké body mali na programe:

Väčšia energetická spolupráca ako čelenie ruskému tlaku

Uznesenie Výboru Valného zhromaždenia energetickej bezpečnosti vyjadrilo poľutovanie nad tým, že Rusko používa obchod s energiou na to, aby vyvinulo politický nátlak. Preto Výbor nalieha, aby na nadchádzajúcom summite Východného partnerstva v Rige bola schválená silnejšia spolupráca medzi EÚ a jej východnými partnermi. Cieľom je dosiahnuť posilnenie vzájomnej energetickej bezpečnosti a to, aby boli tieto krajiny nezávislejšie a odolnejšie.

Obchod s Ruskom alebo EÚ? Ťažká voľba

Ďalším bodom bola aj potreba riešiť obchodné komplikácie šiestich krajín východnej Európy, ktoré sú „zovreté medzi EÚ a Ruskom“. Poslanci odsúdili Rusko za jeho obchodné opatrenia voči EÚ a východným partnerom, ktorí sa rozhodli spojiť sa s EÚ. Na druhej strane však zdôraznili, že prístup na trh EÚ je rovnako dôležitý ako prístup na trh ruský. Chcú preto dosiahnuť, aby tieto dve ekonomické oblasti – EÚ a Eurázijské ekonomické spoločenstvo boli viac kompatibilné.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Ruská agresia na Ukrajine

Všetky partnerské krajiny s výnimkou Bieloruska sú podľa poslancov konfrontované s separatizmom a územnými spormi, na ktorých sa Rusko priamo podieľa. Preto ho žiadajú, aby Ukrajine kompenzovalo materiálne straty, ktoré tam spôsobilo.

100 rokov od arménskej genocídy

Nakoniec sa poslanci zaoberali arménskou genocídou ešte z čias Osmanskej ríše pred 100 rokmi. Trvajú na tom, že „popieranie genocídy je záverečná etapa genocídy“, a preto chcú vzdať hold obetiam a pozvať Turecko, aby sa vyrovnalo so svojou minulosťou.

Čo je Euronest?

EURONEST je parlamentné zhromaždenie združujúce poslancov Európskeho parlamentu s poslancami z Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. „EURONEST je jedinečným fórom pre poslancov EP a poslancov z východných partnerských parlamentov a príležitosťou diskutovať o veľmi citlivých témach,“ povedala spolupredsedkyňa Heidi Hautala.

O tib

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Aká je cesta krajín východného partnerstva do Európskej únie? VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices