Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: Ivan Štefanec.

Ivan Štefanec: Nové technológie posúvajú Európu vpred

Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: Ivan Štefanec.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (nezávislý v EĽS) navštívil cez víkend stredisko Spoločného európskeho výskumného centra (JRC) v talianskej Ispre. Počas svojho pobytu navštívil pracoviská na pôde ktorých sa realizuje špičkový výskum v oblasti zdravotníctva energetiky, potravinárstva a bezpečnostných technológií.

„Nové technológie a inovácie je niečo, čo Európu vždy posúvalo dopredu a v čom sme boli o krok dopredu pred ostatnými časťami sveta. Investície do primárneho výskumu nám umožnia na túto tradíciu nadviazať a úspešne tak konkurovať rastúcim výrobným gigantom ako USA, Čína, či India,“ uvádza Štefanec.

Pripomína, že Junckerova komisia pre najbližšie obdobie plánuje venovať zvýšenú pozornosť financovaniu vedy a výskumu napríklad pomocou programov ako Horizont 2020.

Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: Ivan Štefanec.

„Rovnako dôležitým faktorom ako výskum vo veľkých strediskách je aj podpora inovácií a vynálezov, ktoré sa môžu zrodiť aj v oveľa skromnejších podmienkach. Práve pre tieto projekty je mimoriadne dôležité rýchle uvedenie na trh. Šikovným a podnikavým vedcom najlepšie pomôžeme tak, že im maximálne uľahčíme podnikanie aj cez zakladanie jednoosobových s.r.o., ktoré v Európskom parlamente presadzujem.“

Podľa Štefanca je potešiteľné, že v oblasti výskumu sa v Európe presadzujú aj Slováci, napríklad v osobe Vladimíra Šuchu, generálneho riaditeľa Spoločného európskeho výskumného centra.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

„Je škoda, že takýchto výnimočných ľudí v súčasnosti nevieme na Slovensku dostatočne oceniť, čo spôsobuje odliv mozgov do zahraničia,“ uzatvára Štefanec.

Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: Ivan Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices