Prvý tripartitný sociálny summit novej Európskej Komisie

P027806000402-353081Minulý týždeň sa konal v Bruseli tripartitný sociálny summit. EU lídri a sociálni partneri sa počas summitu zamerali na pracovne miesta, rast a investičné priority pre Európu.

Účastníci sociálneho summitu diskutovali o analýze hospodárskej situácie členských štátov obsiahnutú v aktuálnych správach o jednotlivých krajinách, ktoré zverejnila Európska komisia. Ďalší bod boli nasledujúce kroky v rámci európskeho semestra ku koordinácii hospodárskej politiky, vrátane prípravy národných programoch, ktoré sa očakávajú v apríli. Na sociálnom summite sa tiež rokovalo o pokroku s investičným plánom pre Európu a o stanoviskách sociálnych partnerov na ostatné z hlavných politických iniciatív EÚ, ako je napríklad Energetická Únia.

Treba povedať, že toto bol prvý tripartitný sociálny summit od fungovania novej Európskej Komisie, ktorá sa ujala svojho mandátu v novembri 2014.  Vidíme, že EK nasleduje závery z EU High-Level konferencie z 5. marca o naštartovaný sociálneho dialógu. Mimochodom, táto konferencia reprezentuje 30 rokov po začatí európskeho sociálneho dialógu, EU High-Level konferencie  začiatok obnovenia partnerstva medzi sociálnymi partnermi a inštitúciami EÚ. Poukazuje na dôležitosť európskeho sociálneho dialógu pri riešení dnešných ekonomických a sociálnych problémov.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Tlačová konferenciu a príhovor Bernadette Ségol, generálna tajomnícku EOK

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices