miroslav mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

SR nečerpaním fondov oberá vlastných občanov, upozorňuje Mikolášik

miroslav mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Bratislava, 26. marec 2015 Slovensko, ktoré stále bojuje s vysokou nezamestnanosťou, si nemôže dovoliť hazardovať s peniazmi z eurofondov, zvlášť, keď ľudia v niektorých regiónoch žijú doslova na hranici chudoby. Vyhlásil to europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) po rokovaní slovenských poslancov s eurokomisárkou pre regionálnu politiku Coriniou Cretu, ktorá je v týchto dňoch na pracovnej návšteve Slovenska.

Ako zdôraznil, Slovenská republika už dávno nie je nováčikom v EÚ, bolo by preto neospravedlniteľné, ak by sme sa v čerpaní prostriedkov z eurofondov ocitli na chvoste členských krajín. Okrem toho, že tým pripravuje vlastných občanov o peniaze určené pre nich, robí zo seba nespoľahlivého partnera, ktorý podrýva dôveryhodnosť celej európskej politiky súdržnosti ako takej, uviedol Mikolášik.

Podľa slovenského europoslanca je neprípustné, aby sa aj v programovom období 2014 – 2020 zopakovala situácia z konca predchádzajúceho, keď museli europoslanci narýchlo zachraňovať nevyčerpané prostriedky z eurofondov určené pre našu krajinu, aby neprepadli. Mikolášik ako člen Výboru pre regionálny rozvoj patril k zástupcom SR, ktorí sa veľmi aktívne podieľali na schválení tzv. pravidla n+3.

Na základe neho môže Slovensko a Rumunsko dočerpať vyčlenené prostriedky aj po skončení predošlého programového obdobia. „Nie je možné, aby sme nedokázali vyčerpať eurofondy, nepotrebujeme ich azda pri pohľade na vývoj zamestnanosti v dotknutých regiónoch? Bolo by maximálne nezodpovedné zopakovať v novom programovom období rovnaké chyby či dokonca celú históriu neschopnosti čerpania,“ zdôraznil Mikolášik, ktorý bol aj spravodajcom Európskeho parlamentu k strategickej správe o vykonávaní programov politiky súdržnosti v rokoch 2007 až 2013.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Z dôvodu plnenia tzv. pravidla n+3 voči záväzku 2012 a plnenia pravidla n+2 voči záväzku 2013 bude podľa Mikolášika rok 2015 predstavovať zvýšený nápor na vyčerpanie zostávajúcej alokácie jednotlivých operačných programov. Ku koncu minulého roka Slovenská republika totiž vyčerpala z celkového záväzku na obdobie 2007 až 2013 prostriedky vo výške 7 261,87 milióna eur, pričom táto suma predstavuje čerpanie na úrovni 63,24 percenta. Oproti údajom ku koncu roka 2013 sa čerpanie zvýšilo o 1 407,58 mil. eur, čo je navýšenie o 12,32 percentuálneho bodu.

Eurokomisárka Corinu Cretu sa dnes počas svojej návštevy stretne v sprievode europoslanca Miroslava Mikolášika s predstaviteľmi Slovenskej akadémie vied.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices