Vladimír Maňka
Slovenský europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union -,EP.

Maňka o 1,8 miliardovej pôžičke pre Ukrajinu: Bez pomoci by skrachovali, ohrozilo by to aj nás

Vladimír Maňka
Slovenský europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Pretrvávajúci konflikt na východe Ukrajiny spolu s hlbokou hospodárskou recesiou značne zadlžili vládu v krajine. Poslanci EP hlasovali o pôžičke Kyjevu v celkovom objeme 1,8 miliardy eur. Peniaze pôjdu do rozpočtu ukrajinskej vlády, majú zabezpečiť stabilizáciu hospodárstva a podporu pri zlepšovaní prostredia právneho štátu.

Kritické hlasy

Objavili sa však aj kritici návrhu, tí tvrdia, že pôžičky majú obsahovať podmienky, aby Ukrajina riešila oligarchickú štruktúru. Slovenský europoslanec Vladimír Maňka, ktorý je členom Výboru pre rozpočet však upozorňuje, že Ukrajina podmienky dostala. „Financie nie je možné použiť na vojenské účely. Podmienkou je plnenie záväzkov v oblasti protikorupčných opatrení, právneho štátu, daňových únikov a ozdravenie finančného sektora,“ hovorí Maňka.

Panujú tiež názory, že Kyjev by na vyrovnaný rozpočet potreboval 40 miliárd eur, a že Únia by nemala donekonečna poskytovať úvery. „Opakujeme tú istú chybu, akú sme urobili pri Grécku, keď vieme, že nám nikdy nesplatia peniaze, ktoré im teraz poskytujeme,“ kritizuje nemecký europoslanec Helmut Scholz. „Cieľom poskytnutia pomoci, ktorá dopĺňa pomoc Medzinárodného menového fondu, je pomôcť hospodárskej a politickej stabilizácii na Ukrajine, ktorá je dôležitým partnerom Európskej únie. Bez pomoci by Ukrajina skrachovala a takáto nestabilita by ohrozila aj nás,“ oponuje mu Vladimír Maňka.

Viac..  Robert Hajšel: Nerobme ľudí ešte chudobnejšími

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices