Poslanci požadujú spravodlivejšie zdaňovanie

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici. PHOTO: Flickr.

Členské štáty EÚ musia byť otvorenejšie ohľadom svojich vnútroštátnych daňových rozhodnutí, pretože nekalá daňová súťaž narušuje hospodársku súťaž medzi podnikmi a mohla by viesť k pretekom v znižovaní daní na minimum, varovalo počas stredajšej rozpravy s komisárom pre dane Pierrom Moscovicim mnoho poslancov.

Pierre Moscovici, ktorý obhajoval svoj nedávno predstavený návrh na automatickú výmenu informácií o daňových rozhodnutiach medzi členskými štátmi, súhlasil s mnohými obavami poslancov a uznal, že rozdiely vo vnútroštátnych daňových predpisoch vedú k fragmentácii jednotného trhu EÚ. Vyslovil sa za lepšiu koordináciu daňových politík členských štátov a oznámil, že do konca roku 2015 pripraví analýzu daňovej situácie naprieč Európou, ktorá poslúži ako základ pre ďalšie aktivity v otázke daní.

Mnoho poslancov počas rozpravy žiadalo, aby sa dane platili tam, kde sa tvorí zisk. Niektorí zákonodarcovia vyzvali za účelom vyrovnania rozdielov na zavedenie spoločného konsolidovaného základu dane z príjmov právnických osôb (CCCTB). Poslanci tiež uviedli, že daňové rozhodnutia zvýhodňujúce veľké, nadnárodné spoločnosti sú nespravodlivé voči občanom a malým a stredným podnikom, ktoré musia prostredníctvom daní odviesť väčšinu prostriedkov, z ktorých sa financujú verejné výdavky.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Poslanci tiež vyzvali Európsku komisiu, aby sa otázkou daňovej transparentnosti zaoberala aj vo vzťahu k tretím krajinám a otvorila ju na medzinárodných fórach.

Reakcie slovenských poslancov

„Občania EÚ od nás právom očakávajú ukončenie nekalých praktík v oblasti daňových politík a v prípade ich porušovania aj zodpovedajúce sankcie voči porušovateľom. Preto som podporila správu, ktorá má mnoho prvkov v boji proti daňovým podvodom a daňovým únikom,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Oceňujem záväzok Komisie aktívne bojovať proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Je dôležité, aby inštitúcie EÚ ako i spoločnosť vyžadovali efektívnejšie opatrenia na zvýšenie daňovej transparentnosti a zabezpečenie spravodlivejšej daňovej súťaže v rámci spoločného trhu EU,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices