Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

USA

Minulý týždeň sa uskutočnilo zasadnutie amerického FED – u. Ten, podľa očakávaní, pristúpil k vypustenia slova „trpezlivý“ zo svojho slovníka. Zároveň však znížil predikcie týkajúce sa rastu ekonomiky a inflácie za oceánom. „Zvyšovanie sadzieb bude preto postupné a podmienené rastom na pracovnom trhu a posunutím sa inflácie bližšie k cieľovým 2 %. Trhy ale vyhodnotili tieto vyjadrenia za viac holubičie ako bolo očakávané, čím sa odložilo aj prvé možné zvýšenie sadzieb za Atlantikom z júna na september“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Ani silný dolár nehrá v tomto smere Federálnemu rezervnému systému do karát. Práve jeho vplyvom totiž export oslabil a vznikajú obavy z jeho stagnácie.

GRÉCKO

Grécko musí spolupracovať s veriteľmi a zvýšiť ich dôveru v grécke reformy. Uviedol to rakúsky minister financií Schelling. Ten v súčasnosti vidí dva hlavné problémy. Prvým je problém dôvery voči Grécku, pretože Atény menia to, o čom bolo rozhodnuté zo dňa na deň. Druhým problémom je to, že európski lídri nedostávajú fakty a údaje. Je preto veľmi ťažké rozhodovať sa na základe takpovediac ničoho. Podľa jeho slov nájde Grécko len veľmi málo spojencov v Európe v prípade potreby tretieho balíka pomoci, ak nezvýši úsilie smerujúce k splneniu podmienok súčasného programu. Podľa Schellinga Grécko súhlasilo s tým, že nebude schvaľovať v parlamente zákony, ktoré sa najprv neodsúhlasia. Robí to však opakovane. Napríklad v sobotu grécky parlament schválil zákon, ktorý výrazne znižuje pokuty pre občanov, ktorí štátu dlhujú na daniach. Daňové nedoplatky v spomenutej južanskej krajine podľa gréckej vlády dosahujú sumu 76 mld. EUR, čo predstavuje hodnotu približne 42 % HDP. Vládny kabinet však predpokladá, že dodatočne vybrať bude možné len 8,9 mld. EUR. Odlev vkladov v gréckych bankách dosiahol len počas jedného dňa uplynulého týždňa údajne približne 300 mil. EUR. Je to najvýraznejší jednodňový pokles vkladov od 20. februára, kedy dohoda Grécka s partnermi z eurozóny odvrátila kolaps bankového systému. Počas decembra a januára z gréckeho bankového systému odišlo 16 mld. EUR. Pod tento vývoj sa podpisuje neistota týkajúca sa nedostatočného pokroku v rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi. V súvislosti s touto problematikou sa čoraz viac spomína zavedenie kapitálových kontrol. Eurozóna pomaly stráca trpezlivosť. Veritelia totiž nie sú spokojní s tempom a (ne)napredovaním v otázke problémovej južanskej krajiny.

RUSKO

Ruská ekonomika sa naďalej oslabuje. Vyplýva to z najnovších kľúčových ekonomických ukazovateľov zverejnených za február. Pokles tržieb maloobchodu, reálnych miezd a rastúca nezamestnanosť poukazujú na rýchly pokles ekonomiky. Ruské maloobchodné tržby sa vo februári medziročne znížili o – 7,7 % a reálne mzdy klesli o – 9,9 %. Vo februári pokračoval aj pokles kapitálových investícií ruských firiem, ktoré oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabili o – 6,5 %. Februárová nezamestnanosť stúpla na 5,8 % z januárových 5,5 %.

MAĎARSKO

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s [S&P] zlepšila Maďarsku rating dlhodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na stupeň BB+ z úrovne BB a potvrdila krajine rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na úrovni B. Zvýšenie ratingu odzrkadľuje názor agentúry, že Maďarsko je menej zraniteľné vonkajšími šokmi a že jeho ekonomický rast a perspektíva stavu verejných financií sa zlepšuje. S&P teraz očakáva, že maďarská ekonomika bude v rokoch 2015 až 2017 ročne reálne rásť o zhruba 2,5 % a že vláda krajiny sa v tomto roku priblíži k svojmu cieľu, v rámci ktorého chce dosiahnuť deficit verejných financií na úrovni 2,4 % HDP.

ČESKÁ REPUBLIKA

Viceguvernér Českej národnej banky [ČNB] Tomšík uplynulý týždeň vyhlásil, že česká koruna sa už na úrovne spred intervencií nevráti. Podľa jeho slov neexistujú ekonomické dôvody na to, aby česká koruna posilnila na úrovne, na ktorých sa nachádzala pred odštartovaním intervencií. Centrálna banka krajiny začala intervenovať v novembri 2013 a zaviazala sa, že kurz českej „kačky“ voči euru bude udržiavať v okolí hranice 27,000 EURCZK. Banka chce týmto spôsobom odvrátiť riziko deflácie. Tomšík zároveň dodal, že ČNB je aj po ukončení intervencií pripravená oslabiť korunu v prípade, že sa nadmerne posilní. Režim intervencií banka ukončí najskôr v druhej polovici roku 2016.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices