Európa sa ponorila do tmy, zhasol aj Bratislavský hrad

hodina zeme
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Európa v sobotu večer na hodinu zahalila do tmy. V rámci Hodiny Zeme sa tak zhaslo v viacerých významných objektoch v približne 160 krajinách. Do tmy sa ponoril aj bratislavský hrad.

Hodina Zeme má apelovať na politikov a verejnosť, aby venovali väčšiu pozornosť ochrane životného prostredia a klíme.

Hodina Zeme odštartovala v austrálskom Sydney.„Ako keby všetko zmizlo,“ povedal agentúre AFP Tony Jennings, ktorý pozoroval zhasnutie známeho mosta ponad tamojší záliv.

Na päť minút zhasla Eifellovka

Tmou sa zahalili aj mrakodrapy v Hongkongu, ktoré sa pozorovateľom javili ako siluety. V Taiwane zhasol mrakodrap Taipei 101, ktorý bol do roku 2009 najvyššou stavbou sveta. Dnes je ňou Burj Khalifa v Dubaji.

Spolu s ďalšími asi 300 parížskymi pamiatkami zhasol aj symbol francúzskej metropole, Eifellova veža. Prestal iskriť asi len na 5 minút, čo bolo podľa AFP pre bezpečnostné dôvody.

Bratislavský hrad

Do projektu Hodina Zeme sa zapojilo aj Slovensko. Na hodinu zhasol Bratislavský hrad. „Prostredie, v ktorom žijeme si musíme chrániť a musíme si uvedomiť, že v ňom budú žiť aj ďalšie generácie,“ uviedol predseda národnej rady Peter Pellegrini.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Na hodinu zhasol aj Bratislavský hrad:

Hodina Zeme - zhasol aj Bratislavský hradZdroj: facebook Peter Pellegrini

Organizátorom Hodiny Zeme (Earth Hour) je jedna z najväčších a najrešpektovanejších environmentálnych organizácií – Svetový fond na ochranu prírody (WWF – World Wildlife Fund).

Jej poslaním je zastaviť degradáciu životného prostredia na Zemi a budovať budúcnosť, kde by žili ľudia v harmónii s prírodou. Do akcie sa po celom svete zapájajú samosprávy, firmy, školy aj jednotlivci. Cieľom je poukázať na rýchle spotrebovávanie prírodných zdrojov, globálne otepľovanie, klimatické zmeny a znečistenie. V minulom roku sa do neho zapojilo 7000 miest v 162 krajinách, vrátane Slovenska.


ZDROJ: YouTube/TheWWFEU

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices