Grécko je optimistické, že nasledujúci týždeň dosiahne dohodu s eurozónou

euro gréckoGrécko je optimistické, že nasledujúci týždeň dosiahne dohodu s eurozónou ohľadom uvoľnenia ďalšej tranže pomoci, ktorá ostala zaseknutá po zmene vlády na prelome rokov.

Do tejto vety by sa dalo zhrnúť dianie posledných 5-6 týždňov ohľadom Grécka a eurozóny. Nekonečné núdzové stretnutia premiéra Tsiprasa, či ministra financií Varoufakisa raz s Merkelovou, inokedy s Dijsselbloemom, potom Schaeublem, alebo rovno so všetkými naraz. Úsmevy so stvrdnutými rysmi, prosby, aj silácke reči.

Výsledok je vždy rovnaký. Eurozóna prehlási, že Gréci na tom ešte musia popracovať. Grécki politici doma prehlásia, že Trojke neustúpia už ani o piaď. Z gréckych bánk odíde zase pár sto miliónov eur (podľa čerstvých štatistík vo februári odišlo 7,8 miliardy eur, tj. asi 5 % vkladov). Grécka centrálna banka príde s prosíkom za ECB, aby jej tá dovolila používať núdzové poskytovanie likvidity (ELA) vo väčšom rozsahu. ECB to vždy povolí, hoci v menšej miere, ako Gréci chceli (najnovšie ECB zvýšila limit ELA pre Grécko o miliardu na 71 miliárd eur, ešte v novembri bol limit 60 miliárd).

Štátna pokladnica každý týždeň zúfalo povymetá všetky kúty, aby našla peniaze

Štátna pokladnica každý týždeň zúfalo povymetá všetky kúty, aby našla peniaze na aktuálnu výplatu dôchodkov, či splátok dlhu Medzinárodnému menovému fondu (dlh voči dočasnému eurovalu sa začne splácať až o niekoľko rokov). Vláda kanibalizuje hotovostné rezervy štátnych podnikov, najnovšie požiadala už aj verejných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby na štát previedli rezervu 50 miliónov eur, ktorú majú na platy zdravotníkov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Okrem uvoľnenia tranže pomoci sa Tsiprasovci snažia získať peniaze z eurosystému aj inými spôsobmi. Skúšajú to zvýšením limitu pre krátkodobý dlh (nastavený na 15 miliárd eur, financujú ho takmer výlučne grécke banky), dosiaľ však opakovane neúspešne. Skúšajú to vrátením 1,2 miliardy z dočasného eurovalu, čo tam poslali vraj omylom minulý mesiac navyše, keď vracali eurovalu časť dlhopisov určených na rekapitalizáciu bánk. Opäť neúspešná žiadosť. Médiá a inštitúcie zatiaľ pokračujú v tipovacej súťaži, kedy Grécku dôjdu peniaze. Kathimerini hlási 30. marec, Komisia to vidí na 9. apríl a Reuters na 20. apríla. Prvý apríl zatiaľ netipoval nikto.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices