Gabrielius Landsbergis
Parlamentný spravodajca Gabrielius Landsbergis (EĽS, Litva). PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Gabrielius Landsbergis o pomoci pre Ukrajinu: Som presvedčený, že to Ukrajine pomôže

Gabrielius Landsbergis
Parlamentný spravodajca Gabrielius Landsbergis (EĽS, Litva). PHOTO: © European Union 2015 – EP.

V stredu 25. marca parlamentné plénum odsúhlasilo pôžičku pre Ukrajinu vo výške 1,8 miliardy eur. Ide o doteraz najväčší balík finančnej pomoci pre krajinu, ktorá nie je členom EÚ. Parlamentný spravodajca Gabrielius Landsbergis (EĽS, Litva) nám ešte pred hlasovaním porozprával nielen o samotnej pôžičke, ale aj o efektívnosti sankcií voči Rusku a o úlohe Európskeho parlamentu.

Plénum dnes hlasuje finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 1,8 miliardy eur. Aké zmeny môžu priniesť tieto finančné prostriedky?

Finančná pomoc, o ktorej dnes hlasujeme, je súčasťou väčšieho balíka, ktorý Ukrajine poskytneme spoločne s Medzinárodným menovým fondom a Svetovou bankou.Som presvedčený, že to Ukrajine pomôže. Ukrajine sa nedarí udržať svoj rozpočet v rovnováhe. Len tento rok potrebuje splatiť pôžičky vo výške 17 miliárd eur. Pôžička, ktorú krajine poskytne EÚ, jej pomôže vyrovnať jej rozpočet.

Prinesú podľa vás sankcie voči Rusku nejaké výsledky?

Myslím si, že tieto sankcie už svoje výsledky prinášajú. Je síce ťažké presne ich zmerať, no vidieť, že ruské hospodárstvo kvôli nim ako aj kvôli nízkym cenám ropy, dosť trpí. Hlavným dôvodom na zavedenie týchto sankcií bolo, aby sme Rusko donútili zmeniť jeho politiku. Veľké projekty v oblasti infraštruktúry sú podľa mňa pod obrovským tlakom a Rusko ich nedokáže dokončiť. Práve preto si myslím, že výsledky sankcií sú už viditeľné. Zároveň dúfam, že členské štáty ich podporia aj v budúcnosti.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Akú úlohu zohráva v týchto rokovaniach Európsky parlament?

Európsky parlament je tu silným parterom. Bol som v kontakte s kanceláriou Donalda Tuska, s ktorou sme si spoločne vymieňali informácie. Parlament môže mať v týchto rokovaniach skutočne veľký prínos, zvlášť ak sa nám podarí nájsť spoločnú reč s Radou. Znamenalo by to jasný signál toho, že Európa má voči otázkam ako Rusko jednotný postoj.

O ram

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices