Cena Karola Veľkého má svojho slovenského víťaza

Prestížna cena Karola Veľkého, organizovaná Európskym parlamentom má svojho slovenského víťaza. V konkurencií šiestich projektov vyhral národné kolo projekt organizácie Future Generation Europe – EuroSchool.

1966896_1578890279058589_3810413625289286019_n

Projekt vznikol kvôli dopytu žiakov po kvalifikovaných informáciách o štúdiu na vysokých školách, o možnostiach uplatnenia po skončení školy a zároveň po spoznávaní možností, ktoré im európsky priestor ponúka. EuroSchool sprostredkúva skúsenosti z vysokoškolského štúdia priamo od tých, ktorí boli nedávno v rovnakej situácii – vysokoškolskí študenti.

Bez ohľadu na tému informácií, oboznámiť sa s nimi až na vysokej škole je už často neskoro. Študenti sa o svojich možnostiach musia dozvedieť včas a preto projekt adresuje osoby vo veku 16 – 18 rokov. Práve vtedy sa nachádzajú na počiatku ich dôležitého rozhodovania, práve vtedy majú šancu vnímať Európu ako priestor príležitostí.

Pragmatické informácie o budúcnosti sú spoločným menovateľom celého projektu.

Najlepším žiakom je umožnené zažiť týždeň na vysokej škole v rámci podprojektu Mini-Erasmus. Ide o vyskúšanie si štúdia v odbore, ktorý účastník zvažuje ako jeho budúci. Zistí tak premiérovo na vlastnej koži, či je to preňho pravé. Vhodným výberom vysokej školy sa zvyšuje možnosť uplatnenia sa na trhu práce, ako aj motivácia vycestovať v rámci mobility Európskej únie.

11106250_10205129022658247_55856538_n

„Sme mimoriadne nadšení z tohto úspechu. Je to pre nás len začiatok. Naším cieľom je uspieť v celoeurópskom meradle súťaže. Náš projekt EuroSchool a predovšetkým jeho podprojekt Mini-Erasmus posledný rok pomohli veľkému množstvu žiakov stredných škôl na Slovensku. Prípadné víťazstvo v nadnárodnom kole považujeme za úžasnú možnosť rozšíriť tieto projekty do celej Európy. Problém integrácie žiakov stredných škôl a študentov vysokých škôl je po celej Európe prehliadanou témou“ konštatuje zakladateľ EuroSchool, študent Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Matúš Jarolín. „Už dnes registrujeme záujem o náš projekt z iných krajín Európskej únie. Kontaktovali nás osoby z Českej republiky, Estónska, Francúzska, Slovinska a Veľkej Británie. Víťazstvo v Cene Karola Veľkého vnímame ako možnosť rozsiahlej expanzie projektu do všetkých krajín Európskej únie. Našou víziou je zjednotenie mladých v celej Európe novou, originálnou myšlienkou.“ dodáva Jarolín.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

17633_1578879425726341_7839995867054094341_n

Do projektu EuroSchool sa zapojilo v Slovenskej republike zatiaľ okolo 900 ľudí vrátane dobrovoľníkov pomáhajúcich pri realizácií Mini-Erasmus. Toto číslo bolo dosiahnuté pri účasti len dvadsaťdva stredných škôl v projekte. Projekt tak pri rozširovaní o nové stredné školy a expanzii do zahraničia môže zapojiť do svojej realizácie mnohonásobne viac žiakov a šíriť týmto osobám myšlienky európskej vzájomnosti.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices