Denis Mukwege
Denis Mukwege. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Denis Mukwege: Spoločnosť sa musí zmobilizovať a poraziť zlo

Denis Mukwege
Denis Mukwege. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Na pôdu Európskeho parlamentu zavítal konžský gynekológ a držiteľ Sacharovovej ceny za rok 2015 Denis Mukwege. Toto ocenenie mu bolo udelené za jeho starostlivosť o obete sexuálneho násilia, ktoré sa v tamojších konfliktoch používa ako zbraň. Cieľom jeho návštevy bola debata v podvýbore pre ľudské práva. Jej témou bolo nielen násilie páchané na ženách ale aj blížiace sa voľby v Demokratickej republike Kongo a budúcnosť tejto krajiny.

Denis Mukwege obdivuje odvahu týchto žien, ktoré sa stali obeťami znásilnenia. „Keď sa pozerám smerom do budúcnosti Konga, neviem si ju predstaviť bez týchto žien – aktivistiek, ktoré utrpeli skutočné zverstvá.“ hovorí. Zároveň vyzýva k jednote vo svojej krajine: „Keď v spoločnosti existuje zlo, spoločnosť sa musí zmobilizovať a poraziť ho.“

60-ročný gynekológ Denis Mukwege je medzinárodne uznávaným odborníkom v oblasti liečenia patologických a psycho-sociálnych následkov sexuálneho násilia. V roku 1998, keď sa v Konžskej demokratickej republike začala vojna, založil v meste Bukavu nemocnicu Panzi, kde sa dodnes stará o obete znásilnení.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcich za ľudské práva a základné slobody. Minulý rok bola táto cena udelená mladej Pakistanke Malale Yousafzai za jej snahy o vzdelávanie dievčat.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices