Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Francúzi poskytnú osem miliárd Európskemu fondu pre strategické investície

Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015
Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Francúzi oznámili, že do Európskeho fondu pre strategické investície prispejú 8 miliárd eur. Tento fond je kľúčovým prvkom investičného plánu Európy. Príspevok bude zrealizovaný prostredníctvom francúzskej Národnej propagačnej banky Caisse des dep (CDC) a Bpifrance (BPI).

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen, zodpovedný za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť povedal:Vítam vynikajúce správy z Francúzska. Príspevok zabezpečí investičný plán pre Európu a znamená, že táto myšlienka je vo Francúzsku dostatočne implementovaná. Z odborných znalostí CDC a BPI sa dá len ťažiť. Plány rýchlo postupujú a sme presvedčení, že výsledky budú viditeľné už tento rok v lete.“

Oznam o finančnom príspevku prišiel iba pár dní pred tým, ako sa ministri financií Európskej únie dohodli na základe návrhu Komisie na nariadení o Európskom fonde pre strategické investície. Komisia je tiež pripravená poskytnúť akúkoľvek technickú podporu na to, aby zákonodarcovia návrh prijali čo najskôr.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Národné propagačné banky majú kľúčovú úlohu pri získavaní investícii do Európy. Dôležité sú ich odborné znalosti, ktoré pomáhajú pri vykonávaní, ale aj pri navrhovaní investičného plánu a tiež pomáhajú zabezpečiť efektívne využívanie verejných zdrojov. Okrem  Francúzska sa cez svoje národné propagačné banky rozhodli investovať aj Nemci, a to 8 miliónov eur a Španieli 1,5 miliardy eur.

O vik

Odporúčame pozrieť

Juncker

Junckerov plán sa osvedčil pri podpore zamestnanosti a rastu v celej EÚ

Investičný plán pre Európu – nazývaný aj Junckerov plán – sa veľmi osvedčil pri podpore …

Consent choices