Ponechať či zrušiť letný čas?

čas hodiny
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Túto nedeľu prešli krajiny EÚ na letný čas. Mali by sme v striedaní letného a zimného času pokračovať i naďalej? Aké výhody a nevýhody prináša tento systém? Minulý utorok 24. marca diskutovali o týchto otázkach poslanci s viacerými odborníkmi. „So súčasnou legislatívou musíme niečo urobiť a ústna otázka pre Európsku komisiu by mohla byť jedným zo spôsobov, ako celú túto vec urýchliť,“ zhrnul utorkovú debatu predseda výboru pre právne veci, český ľudovec Pavel Svoboda.

Ako funguje striedanie času v Európe?

Myšlienka posúvania času sa často pripisuje Benjaminovi Franklinovi, no predpokladá sa, že prvými krajinami, ktoré pred sto rokmi skutočne začali používať letný čas, bolo Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Chceli tak ušetriť palivo na vojnové účely. Po nich nasledovali ďalšie krajiny. Väčšina krajín bývalého Európskeho spoločenstva prijala letný čas v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

No začiatok a koniec letného času sa líšili z krajiny na krajinu, čo spôsobovalo nemalé problémy, najmä v doprave. V rokoch 1980 až 1994 preto členské krajiny prijali sériu smerníc, podľa ktorých sa letný čas začína poslednú marcovú nedeľu a končí poslednú októbrovú nedeľu. Súčasný režim letného času v EÚ sa riadi smernicou o úprave letného času z roku 2001.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ako je to inde vo svete?

Veľa krajín, vrátane EÚ, čas strieda, ale mnoho iných, napr. Rusko, Čína a Japonsko má po celý rok rovnaký čas. Pre lepší prehľad sme pre vás pripravili graf znázorňujúci začiatok a koniec letného času v jednotlivých krajinách.

O ram

Odporúčame pozrieť

hodiny

Striedanie zimného a letného času sa nekončí napriek dlhoročným debatám v rámci EÚ

Najbližšie budeme posúvať ručičky na hodinách už v noci zo soboty na nedeľu 27. marca …

Consent choices