Ropa Brent uplynulý týždeň zdražela. O koľko?

ropa
PHOTO: Flickr.

Ceny ropy v pondelok vzrástli. „Podpísal sa pod to pokles amerického dolára. V prvý pracovný deň minulého týždňa si ropa Brent pripísala na cene vyše 1 % a obchodovanie uzavrela na úrovni 55,92 USD za barel. Hneď v utorok ale o pripísané zisky prišla a deň ukončila so stratou – 1, 45 %, na úrovni 55,11 USD za barel“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Cenu tlačili nadol obavy z pretrvávajúceho globálneho prebytku ropy. V stredu sa ceny ropy vrátili k rastu. Ten bol opäť podporený slabším dolárom. K rastu cien ropy tiež prispeli boje v Jemene, ktoré zvyšujú obavy z bezpečnosti dodávok z Blízkeho východu. Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra 2014.

V reakcii na to vzrástla cena severomorskej zmesi o 2,5 % na zatváracích 56,48 USD za barel. K ešte výraznejšiemu nárastu došlo vo štvrtok. Londýnska ropa zdražela až o 4,8 %. Letecké údery Saudskej Arábie a jej spojencov z oblasti Perzského zálivu v spomínanom Jemene totiž vyvolali obavy, že eskalácia bojov na Blízkom východe by mohla narušiť globálne dodávky ropy. Vplyvom týchto skutočností uzavrela ropa Brent deň na úrovni 59,19 USD za barel. Takmer všetky zisky boli v piatok zmazané kvôli zmierneniu obáv o bezpečnosť dodávok z oblasti Blízkeho východu.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Pozornosť investorov sa zamerala na možnosť dohody o iránskom jadrovom programe, ktorá by viedla k zvýšeniu dodávok komodity na trhoch. Ropa Brent v posledný pracovný deň uplynulého týždňa zlacnela o – 4,7 % a uzavrela ho na úrovni 56,41 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent pripísala 2 % zo svojej hodnoty. Medzimesačne je stále lacnejšia o necelých – 11 % a v medziročnom porovnaní sú jej ceny stále nižšie o vyše – 45 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices