SaS: Kvóty skončili a to je dobre

mlieko
PHOTO: Flickr.

Dnešným dňom (1.4.) v Európskej únii skončili kvóty na mlieko. Stalo sa tak po viac ako tridsiatich rokoch. A je to dobre. Slovensko tie svoje nikdy nevyčerpalo a preto by sme nemali za nimi plakať.

 „Vraj príde lacné mlieko z Nemecka. Vraj budujú farmy. Ale veď vždy niekto buduje novú farmu. Vždy niekto rastie a niekto klesá. Vždy niekto vyrába lacnejšie ako vy. Taký je trh,“ hovorí tímlíder SaS pre pôdohospodárstvo Hans Faltys.

Nemali by sme sa báť lacného mlieka. To dokáže vyrobiť hocikto. A báť by sme sa nemali ani toho drahého, vysoko kvalitného, pretože z neho je veľa masla a kvalitné syry. Také mlieko by sme mali vyrábať a jeho produktmi dobýjať svet.

 „Viete si predstaviť, že by sa báli nejakých kvót výrobcovia vyhlásených roquefortov, parmezánov, gorgonzoly a podobne?“ pýta sa Hans. Ak budeme mať kvalitné mlieko a mliečne produkty, bude nám len vyhovovať, že kvóty sú preč. Čím menej limitov, tým väčší priestor pre náš mliekarenský priemysel. Vtedy nebudeme potrebovať podporu exportu. Dobrý produkt sa podporuje sám svojou kvalitou.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

„Niekto by mohol argumentovať, že v prostredí s vyššími poľnohospodárskymi dotáciami, aké má napríklad Francúzsko, sa mlieko vyrobí určite lacnejšie. Súhlasím. A preto tvrdím, že dotácie sú v celom systéme ten najväčší problém. Treba bojovať za ich plošné zrušenie spoločne so zrušením všetkých kvót, aj tých na produkciu vína, cukru atď.,“ vysvetľuje liberál.

Dotácie a limity deformujú trh a umelo zvyšujú ceny pre nás, konečných spotrebiteľov. No dovtedy, kým nebudú dotácie v celej EÚ plošne zrušené, požadujeme ich dorovnanie pre slovenských farmárov.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia SaS, bez redakčnej úpravy.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prísnejšie obchodné normy pre med, ovocné šťavy, džemy a mlieko

Európska komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada s cieľom preskúmať a …

Consent choices