Beňová
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union 2015.

Flašíková Beňová: Zvýšenie šancí TTIP si vyžaduje zmenu prístupu Komisie

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2015.

Tvrdé odporúčania, ktoré dnes schválil výbor Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sú tou správnou cestou ako zabrániť tomu, aby sa dohoda o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícii (TTIP) medzi Európskou úniou (EÚ) a USA skončila odmietnutím.

Potenciál TTIP je z hľadiska podpory udržateľného ekonomického rastu a s tým spojeným vytváraním nových pracovných miest neodškriepiteľný. Je však dôležité zabezpečiť, aby sme si výhody tejto najväčšej zóny voľného obchodu na svete mohli užívať rovnako na oboch brehoch Atlantiku. „Pri sledovaní celého procesu vyjednávaní sme bohužiaľ ako poslanci EP, ktorí budú mať posledné slovo pri ratifikácií tejto obchodnej dohody stále odkázaní len na rôzne uniknuté dokumenty a informácie. Tento pretrvávajúci trend hodnotím zo strany Európskej komisie ako výslovne nezodpovedný. Jednou z požiadaviek je preto jeho okamžitá náprava,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

V rámci schválených odporúčaní výboru LIBE sa podľa nej podarilo definovať jednotlivé oblasti, v ktorých Európsky parlament jednoducho nebude môcť prijímať akékoľvek kompromisy. „Tie odporúčania jednoznačne zohľadňujú kritické hlasy, ktoré sa objavujú vo verejnosti či už na Slovensku, ale aj v iných štátoch EÚ,“ zdôraznila europoslankyňa. Týka sa to napríklad obáv o obmedzenie práva na súkromie, práva na spravodlivý proces, či špecifické fungovanie a rozsah verejných služieb poskytovaných v jednotlivých členských krajinách. „Skúsenosti ukazujú, že Európsky parlament berie svoju úlohu v oblasti obchodnej politiky veľmi vážne. Zmena prístupu EK a naplnenie schválených odporúčaní sú dôležitým krokom k tomu, aby TTIP nemusela skončiť tak povediac na smetisku dejín,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

O ram

Odporúčame pozrieť

Ako oživiť poškodenú ekonomiku? Názory europoslancov pred kľúčovým summitom lídrov EÚ

  Monika Beňová (S/D): Členské štáty Európskej únie potrebujú v boji s pandémiou koronavírusu postupovať …

Consent choices