Koniec mliečnych kvót by mohol posilniť európsky mliekarenský priemysel

kravy
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európske mliečne kvóty sú od 1. apríla minulosťou. Založené boli v roku 1984, keď produkcia mlieka vysoko prevyšovala dopyt, so zámerom skoncovať s „mliečnymi jazerami a maslovými horami.“ Po troch desaťročiach regulácie začne teda o produkcii mlieka opäť rozhodovať neviditeľná ruka trhu. Európski farmári by mohli vďaka odstráneniu kvót zásobovať rýchlo rastúce trhy v Ázii a Afrike. Niektorí sa však obávajú, že nový systém spôsobí kolísanie cien mlieka.

Pre európsky mliekarenský sektor sa dnes otvára nová kapitola. 1. apríl znamená koniec mliečnych kvót. Ich zrušenie má producentom mlieka umožniť pružnejšie reagovať na zvyšujúci sa dopyt, a to najmä na svetovom trhu.

Hodnota vývozu mliečnych produktov z EÚ sa aj napriek existencii kvót zvýšila za posledných 5 rokov o 95%. Do Kórei sa vývoz medzi rokmi 2010 a 2014 viac než zdvojnásobil.

Predseda poľnohospodárskeho výboru, poľský ľudovec Czesław Siekierski upozorňuje, že aj keď môžu medzi producentmi mlieka vládnuť isté obavy, o konci kvót vedeli už od roku 2003. „Ani mliečne kvóty neuchránili trh pred výraznými výkyvmi cien, príjmov a produkcie,“ hovorí.

 Britský konzervatívec James Nicholson, ktorý má na starosti legislatívu ohľadom zrušenia mliečnych kvót, považuje tento krok za koniec jednej éry. Uvedomuje si však, že nie všetkým sa to bude páčiť. „Po 31 rokoch bude zrušenie kvót pochopiteľne dôvodom k určitej nervozite a úzkosti zo strany chovateľov,“ dodáva.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Mnohí toto odstránenie kvót vítajú, pretože podľa nich bránili výrobcom v EÚ, aby mohli reagovať na rastúcu dopyt na svetovom trhu.

„Ruské embargo nás donútilo hľadať nové exportné trhy, ktoré budeme môcť teraz, po zrušení kvót, zásobovať. Nové trhy sa nám otvárajú aj na základe bilaterálnych obchodných rokovaní, hovorí Czesław Siekierski.

James Nicholson vidí koniec kvót ako „príležitosť vybudovať sebavedomejší a silnejší mliekarenský sektor.“ EÚ by podľa neho teraz mala prevziať vedúcu úlohu pri riešení problému kolísania cien. „Nemali by sme so zatajeným dychom čakať na výsledky komoditných búrz v USA a na Novom Zélande,“ hovorí.

Produkciou mlieka sa v EÚ v súčasnosti zaoberá približne 650 tisíc poľnohospodárskych firiem. Únijný mliekarenský priemysel má hodnotu takmer 55 miliárd eur a spracovanie mlieka dáva v EÚ prácu približne 300 tisícom ľudí.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Konšpirátorov a manipulátorov by sme nemali nechať bez povšimnutia

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices