rajtár
Jozef Rajtár. PHOTO: SaS.

SaS: Deklarovaný cieľ Kapitálovej únie je len symbolický, kladieme preto otázky

rajtár
Jozef Rajtár. PHOTO: SaS.

Po desaťročnej vláde Joseho Manuela Barrosa bola koncom minulého roka vymenovaná nová Európska komisia (EK) na čele s Jeanom-Claudom Junkerom. V snahe zmeniť doterajšie priority medzi prvé kroky zaradila tzv. Kapitálovú úniu. Návrh je síce v začiatkoch, no s náznakom smerovania.

„V podstate ide o väčšie zjednotenie pravidiel pre akciové a dlhopisové trhy členských krajín Európskej únie s oficiálne deklarovaným cieľom pomôcť malým a stredným firmám v prístupe k financovaniu –  smerom od bánk k trhom. Deklarovaný cieľ je však len symbolický. Malé a stredné podniky totiž nie sú ani v USA, na ktoré sa EK odvoláva, financované primárne z trhov vzhľadom na svoju veľkosť, ktorá je pod ich rozlišovacou schopnosťou,“ konštatuje tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Európska komisia vyzvala členské štáty na posielanie pripomienok k svojmu predbežnému návrhu. Strana SaS teda položila v tejto súvislosti dve otázky. „Ako plánuje EK, ak chce sprístupniť financovanie v porovnaní s dneškom, odbúravať byrokraciu v oblasti požiadaviek na „Compliance“. Ide o regulácie v rámci Basel III, FATF, FATCA, AML atď.. Rovnako tak, či vie Európska komisia ubezpečiť, že cez domnelé zlepšenie fungovania kapitálových trhov nepresadí reguláciu priamych daní,“ uvádza v stanovisku liberál.

Sme presvedčení, že posilnenie voľného trhu spočíva v odbúravaní nadmernej regulácie. Čím menší podnik, tým ťažšie sa vie vyrovnať so všetkými formami byrokracie, či už po stránke organizačnej, alebo finančnej. Domnievame sa, že cez Kapitálovú úniu plánuje Brusel regulovať priame dane, v tomto prípade dane z kapitálových výnosov. „Je to nebezpečný precedens, keďže priame dane sú dnes v kompetencii národných štátov,“ upozorňuje Rajtár.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Podotýkame, že Európska komisia, aj keď často pozorne sleduje dianie v členských štátoch, si akosi nevšimla likvidáciu druhého – kapitálového – dôchodkového piliera vládou Roberta Fica. „Kroky vlády strany Smer-SD sú v priamom rozpore so zámerom EK posilniť úlohu kapitálových trhov,“ dodáva.

Strana SaS presadzuje voľný trh všade, kde je to možné. A to v protiklade s reguláciami a centrálnym rozhodovaním. „Budeme pozorne sledovať snahu Európskej komisie v tejto oblasti a korigovať ju smerom k našej filozofii,“ uzatvára Rajtár.

Text je publikovaný v originálnom znení tlačového oddelenia SaS, bez redakčnej úpravy.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices