Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 13. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

NEMECKO

Sankcie voči Rusku pre jeho rolu v ukrajinskej kríze a slabý rubeľ majú na ekonomiku Nemecka väčší vplyv, ako sa očakávalo. Podľa údajov nemeckého štatistického úradu totiž export nemeckých tovarov do Ruska v januári medziročne oslabil o vyše – 35 %, čiže o takmer 1 mld. EUR. „Drastický pokles hodnoty nemeckého exportu na ruský trh v rovnakom mesiaci vlaňajška bol najvýraznejší od októbra 2009“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Podľa prognózy Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory [DIHK] export krajiny do Ruska v tomto roku oslabí o – 15 % po tom, ako v roku 2014 klesol o – 20 %. Zväz nemeckého zahraničného obchodu BGA však tento mesiac vylepšil svoju predpoveď vývoja celkového exportu krajiny a očakáva, že slabšie euro vykompenzuje neistotu súvisiacu s Gréckom a Ukrajinou. Podľa predikcie BGA celkový nemecký vývoz v tomto roku stúpne o 4,5 %.

GRÉCKO

Grécko v nedeľu vyjadrilo optimizmus po rokovaniach s veriteľmi z EÚ a z Medzinárodného menového fondu [MMF]. Rokovania pokračovali cez víkend, keďže Grécko sa pokúša dohodnúť na reformách, aby dostalo ďalšiu pomoc. Minulý týždeň sa objavili informácie, že krajine sa minú peniaze do 20. apríla. Grécky vládny predstaviteľ informoval, že rokovania v Bruseli pokračovali v dobrej atmosfére spolupráce a že sa s protistranou zhodli na vypracovaní vhodných politických opatrení, ktoré presunú zaťaženie z ľudí s najnižším príjmom na tých s najvyšším príjmom. Grécky premiér Tsipras uviedol, že nevyhľadáva spory s európskymi partnermi. Grécka vláda uplynulý piatok podľa jeho slov predložila zoznam reforiem, ktoré by krajine mali priniesť 3 mld. EUR a ktoré vynechávajú „opatrenia spôsobujúce recesiu“, akými sú napríklad škrty v mzdách, či v dôchodkoch. Veritelia Grécka však majú iný názor. Podľa nich je predložený zoznam skôr súbor myšlienok než dokument, ktorý by sa mohol prezentovať skupine ministrov financií eurozóny. V súčasnej podobe reformné myšlienky nie sú dosť špecifické, aby získali povolenie od veriteľov, uviedol predstaviteľ Euroskupiny. Práce by tak mohli trvať ešte niekoľko dní.

MAĎARSKO

Podľa maďarského ministra hospodárstva Vargu, téma ústupu od mimoriadneho zdanenia v telekomunikačnom sektore naberá na aktuálnosti vďaka pokračujúcemu znižovaniu rozpočtového deficitu a ozdravovaniu verejných financií. Neuviedol však, či vláda plánuje daň znížiť alebo úplne zrušiť. Osobitnému zdaneniu od roku 2010 podliehajú telefonické hovory, textové správy aj infraštruktúra telekomunikačných spoločností. Podobné opatrenia sa v Maďarsku týkajú aj maloobchodu a energetiky. Výnos z mimoriadnych daní za rok 2014 vláda v Budapešti odhaduje na úrovni 123 mld. maďarských forintov. Maďarská centrálna banka [MNB] uplynulý týždeň v rámci svojej pravidelnej správy o výhľade inflácie informovala o tom, že dlhodobo nízka inflácia v domácej ekonomike alebo pretrvanie deflácie v eurozóne ju môžu prinútiť k výraznejšiemu uvoľneniu menovej politiky, než v súčasnosti plánuje. K razantnejšiemu uvoľneniu menovej politiky s cieľom podporiť maďarský forint by banka mohla pristúpiť aj v prípade, ak by chaotický odchod Grécka z eurozóny spôsobil rozvrat na finančných trhoch. V utorok MNB prvýkrát po ôsmich mesiacoch znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na 1,95 % a naznačila, že ďalšie uvoľnenie menovej politiky zváži, ak to bude potrebné v záujme dosiahnutia cieľovej inflácie 3 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

UKRAJINA

Európsky parlament [EP] minulý týždeň schválil návrh na pôžičku pre Ukrajinu vo výške 1,8 mld. EUR, ktorá by mala Kyjevu pomôcť preklenúť krátkodobý deficit platobnej bilancie. Európska komisia získa prostriedky na medzinárodnom trhu s dlhopismi a požičia ich Ukrajine za rovnaký úrok, aký bude platiť EÚ svojim externým veriteľom. Uvoľnenie prostriedkov však bude údajne naviazané na plnenie záväzku Ukrajiny v oblasti štrukturálnych reforiem. Po podpise dohody medzi EÚ a Ukrajinou budú dve tretiny dohodnutej sumy uvoľnené do konca roka 2015 a zvyšok v prvom štvrťroku 2016. Kyjev musí poskytnuté financie vrátiť do 15 rokov od ich zapožičania.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices