Dátum 9. apríl, kedy majú splatiť 450 miliónov MMF, je pre Grékov čoraz strašidelnejší

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Dátum 9. apríl, kedy majú splatiť 450 miliónov MMF, je pre Grékov čoraz strašidelnejší. Ak by aj peniaze naškriabali, bez okamžitého uvoľnenia aspoň časti poslednej tranže by mala pokladnica veľký problém načas vyplatiť dôchodky a mzdy štátnych zamestnancov.

Grékom nechce požičať nikto, Nemcom všetci. Vďaka tomu sa k ECB zakráda drobný problém. Kvantitatívne uvoľňovanie (QE) neumožňuje nakupovať dlhopisy s výnosom nižším, ako je sadzba ECB na depozity (aktuálne -0,2%), pretože investori by tak mohli robiť jednoduchý carry-trade výmenou dlhopisov za hotovosť v ECB. No čoraz viac nemeckých dlhopisov sa prepadá pod túto úroveň. Keď QE pred necelým mesiacom začalo, spadalo pod hranicu -0,2% len 28% nemeckých dlhopisov, dnes je to už 42%. Množstvo nakúpiteľných dlhopisov sa tak neustále zmenšuje, čo si môže vynútiť zmenu pravidiel QE.

 Väčším problémom je samotné QE. Aký je vlastne plán na jeho ukončenie?

Väčším problémom je samotné QE. Aký je vlastne plán na jeho ukončenie? To v tejto chvíli nikto oficiálne nerieši. No zásadným rizikom je možnosť, že rast vyprovokovaný QE bude veľmi slabý a len krátkodobý. V takom prípade by ukončenie QE znamenalo pre ekonomiku ďalší šok a recesiu. Jediným „riešením“ by bolo natiahnuť QE do nekonečna a zmeniť ho na neoficiálnu schému monetizácie štátnych dlhov.

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

Pre mnohých politikov by to bolo určite ideálne riešenie. Dlhy fiškálne slabých krajín by sa nenápadne, bez zbytočného kriku, ktorý nevyhnutne sprevádza euroval a spoločné eurodlhopisy, rozpúšťali v hrnci ECB.

Kvantá eur už pomaly pretekajú aj mimo eurozónu. Rozvojové krajiny hlásia druhý najlepší štvrťrok za poslednú dekádu vo vydávaní dlhopisov denominovaných v eurách. Napriek zakrádajúcemu sa optimizmu, hlasy varujúce pred vznikom nových bublín nie sú úplne tiché. Napríklad členka výkonnej rady ECB SabineLautenschlaeger varovala: „S nízkymi úrokovými mierami sa nebezpečie rizikového správania investorov zvyšuje. Na rôznych aktívach sa môže zjaviť prehrievanie a cenové bubliny.“

Všetkým šibačom želám, aby sa ich obete čo najviac kvantitatívne uvoľnili a ostatným nekrízovú Veľkú noc.

Komentár prirpavil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices