Ruská armáda mení taktiku, v Donbase sa sústreďuje na výcvik

vojaci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Rok po začiatku konfliktu na východe Ukrajiny je prítomnosť ruských vojakov na Donbase stále dobre viditeľná, ich úloha sa ale takticky mení. napísala to v reportáži z bojiska pri meste Jenakijeve agentúra AP. Po februárovom prímerí Moskva na Ukrajine udržuje menší počet svojich vojakov a ich úlohou je teraz hlavne výcvik.

Príslušníci ruských ozbrojených síl v minulosti riadili viacero povstaleckých ofenzív a po vykonaní útočnej operácie sa rýchlo stiahli, píše AP. Teraz ale Rusko svoju vojenskú prítomnosť na Donbase minimalizuje.

Moskva sa tak zrejme snaží presvedčiť Západ o možnosti zrušenia protiruských sankcií, ktoré boli vyhlásené po minuloročnej anexii Krymu a vyhlásení donbaských „ľudových republík“.

Rusko má podľa americkej agentúry teraz na východe Ukrajiny niekoľko stoviek vojenských inštruktorov a zhruba rovnaký počet vojakov v zbrani. Ešte vo februári pritom podľa londýnskeho vojenského analytika Igora Suťagina bojovalo na Ukrajine okolo deväťtisíc ruských vojakov.

Dobrovoľníci a dovolenkári

Moskva prítomnosť svojich pravidelných jednotiek na Donbase popiera, pripúšťa ale, že v povstaleckých jednotkách bojujú ruskí dobrovoľníci, prípadne vojaci na dovolenke.

povstalci priznávajú, že vojenský materiál a muníciu dostávajú z Ruska. „Nie je čo skrývať, Rusi tu boli. Prekročili hranice a rýchlo odišli,“ povedal novinárom povstalecký bojovník Alexej, ktorý sa zapojil do februárových bojov o strategické mesto Debaľceve. „Naši bratia nám pomáhajú,“ povedal jeho kolega Andrej.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Zatiaľčo vo výzbroji vzbúrencov sú len staršie tanky T-72, Rusi vraj na Ukrajine nasadili do bojov novšie T-90.

Vrchný veliteľ NATO v Európe Philip Breedlove nedávno povedal, že podľa špionážnych informácii, ktoré má Aliancia k dispozícii, cvičí separatistov 250 až 300 ruských inštruktorov a poradcov. Podľa velenia NATO zároveň Moskva v minulých mesiacoch presunula na Donbas na tisíc kusov ťažkých zbraní.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices