Lavrov si vypočul kritiku Kisku: Pokoj na Ukrajine je na vás

kiska
Sergej Lavrov na návšteve u prezidenta Andreaja Kisku. PHOTO: Flickr.

BRATISLVA – Rusko má podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku zodpovednosť za stabilizáciu situácie na východe Ukrajiny, ktorú poznamenal ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami.

Kiska to prehlásil po sobotnej schôdzke s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, ktorý prišiel na oficiálnu návštevu Slovenska pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy. Hlava slovenského štátu tiež odsúdila minuloročnú anexiu ukrajinského polostrova Krym.

Kontrola svojej hranice

„Vyjadrujem nádej, že zbrane v tomto konflikte už definitívne nahradí dialóg a dodržiavanie dohôd, že cudzí vojaci, ktorí boli a sú na Ukrajine bez jej súhlasu, odídu a že Ukrajina ako suverénny štát bude môcť kontrolovať svoju hranicu. Vedenie Ruskej federácie má nielen možnosti, ale aj podstatný diel zodpovednosti za to, či bude tento proces úspešný,“ povedal Kiska novinárom.

Slovenský prezident je z najvyšších politických predstaviteľov krajiny pod Tatrami najväčším kritikom Ruska za jeho podiel na kríze na Ukrajine. Kiska na rozdiel od premiéra Roberta Fica alebo ministra zahraničia Miroslava Lajčáka tiež obhajuje sankcie, ktoré na Moskvu uvalila EÚ v súvislosti s vývojom na Ukrajine.

Porušenie záväzku

Kiska tiež odsúdil anexiu Krymu Ruskom. „Spôsob, akým bol v marci minulého roku zabraný Krym a pripojený k Ruskej federácii, považujem za vážnu destabilizáciu povojnového usporiadania a porušenie princípov medzinárodného práva,“ uviedol slovenský prezident.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Dodal, že išlo tiež o porušenie ruského záväzku z 1994, kedy sa Ukrajina zaviazala vzdať sa jadrových zbraní a Rusko, Spojené štáty a Británia podľa neho sľúbili rešpektovať nemennosť ukrajinských hraníc.

Aktivisti pred palácom

Lavrov po schôdzke s Kiskom pred novinárov nepredstúpil. Pred jednaním šéfa ruskej diplomacie so slovenským prezidentom sa pri prezidentskom paláci v centre Bratislavy zhromaždila hŕstka aktivistov, medzi nimi aj opozičný poslanec Peter Osuský, ktorí držali v rukách ukrajinské vlajky.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices