Rok bojov na Ukrajine, viac ako 6 000 obetí vrátane detí

ukrajina10-300x169KYJEV – Proruskí radikáli na východe Ukrajiny pokračujú v ostreľovaní armádnych pozícii z ťažkých zbraní, ktoré mali byť podľa februárovej dohody o prímerí z frontu stiahnuté. Uvádza to informácia veliteľov ukrajinkskej protipovstaleckej operácie zverejnená na Facebooku.

Paľba sa podľa Kyjeva sústredila na okolie Donecka, najmä do obcí Opytne a Avdijivka. Postavenie ukrajinských ozbrojených síl tam povstalci ostreľovali z granátometov, diel a mínometov. V Luhanskej oblasti čelili ukrajinskí vojaci paľbe nepriateľa pri obci Stanycja Luhanska. Na mariupoľskom bojisku bol v noci na štvrtok pokoj, uvádza armádne komuniké.

Vojenská provokácia

Povstalecký hovorca Eduard Basurin podľa správy agentúry DAN naopak obvinil Kyjev z prípravy vojenských provokácií, ktoré majú byť predohrou zahraničnej intervencie v Donbase.

„Rastúca intenzita ostreľovania zo strany armády, aktivizácia diverzných skupín a presun ťažkých zbraní bližšie k frontu možno svedčí o príprave rozsiahlej operácie,“ povedal Basurin. Cieľom vraj môže byť zapojenie zahraničných vojenských síl, ktoré Kyjev povolá pod zámienkou mierovej operácie.

Mierové jednotky

Ukrajina má v úmysle pozvať na východ krajiny mierové jednotky OSN alebo policajné sily Európskej únie, ktoré by dohliadali na pokoj zbraní na líniu frontu a kontrolovali rusko-ukrajinskú hranicu.

Reakcie na návrhy Kyjeva boli ale zatiaľ v západných krajinách vlažné. Moskva povolanie mierotvorcov odmieta a doporučuje posilnenie kontrolnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Viac ako 6 000 obetí

Konflikt medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami vypukol minulý rok 6. apríla. Niekoľkokrát bolo síce vyhlásené prímerie, prestrelky ale stále pokračujú.

Boje si vyžiadali podľa poslednej bilancie OSN z 27. marca 6 083 obetí (z toho viac ako 60 detí) a 15 397 zranených. Táto bilancia zahrňuje aj 298 osôb z malajzijského boeingu, ktorý bol v minulý rok v polovici júla zostrelený v Doneckej oblasti.

Podľa Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) pri OSN boje doteraz vyhnali zo svojich domovov 1 177 748 ľudí. Ďalších 763 632 ľudí utieklo do okolitých krajín, z toho 625 470 do Ruska a 80 909 do Bieloruska.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Rozšírenie armády

Konflikt zasiahol päť ukrajinských oblastí – Doneckú, Luhanskú, Zaporožskú, Dnepropetrovskú a Charkovskú.

O počtoch vojakov a ozbrojencov, ktorí bojujú na východe Ukrajiny, sa špekuluje. Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý rok v januári vyhlásil už štvrtú mobilizáciu a celkom môže byť podľa neho na Ukrajine povolaných do vojny v prípade potreby až 104 000 ľudí.

Ukrajinský parlament začiatkom marca schválil zákon, ktorý umožňuje rozšíriť početný stav armády zhruba o tretinu. Právny predpis podľa citácie agentúry Ukrinform uvádza, že početný stav sa stanovuje v rozsahu, „ktorý neprekračuje 250 000 ľudí, z toho 204 000 vojakov“.

Oslabená ekonomika

Počet bojujúcich proruských separatistov odhadujú na niekoľko desiatok tisíc. Začiatkom februára doneckí povstalci ohlásili „dobrovoľnú“ všeobecnú mobilizáciu.

Podľa odhadov americkej armády na Ukrajine bojuje 12 000 ruských vojakov, ďalších 29 000 ich je rozmiestnených na Kryme, ktorý Rusko minulý rok anektovalo, a 50 000 ich je pripravených na rusko-ukrajinských hraniciach.

Boje na východe Ukrajiny citeľne oslabujú ukrajinskú ekonomiku. Hrubý domáci produkt sa minulý rok prepadol o 6,8 percenta, kým v predchádzajúcom roku ekonomika stagnovala. MMF predpokladá, že ukrajinské hospodárstvo v celom minulom roku klesne o dalších 5,5 percenta a najskôr budúci rok sa vráti k rastu. Ukrajina sa teraz snaží vyjednať so svojimi veriteľmi zníženie dlhu o viac než 15 miliárd USD.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices