Rodičia mnohokrát prispievajú k zneužívaniu detí na internete, tvrdí Monika Smolková

smolkova
Monika Smolková. PHOTO: Flickr/redakcia/reprofoto EP.

Ako členka Výboru pre kultúru a vzdelávanie vidí v školách nedostatočnú osvetu o zneužívaní detí prostredníctvom internetu. Rozprávali sme sa, ako môžeme ochrániť deti pred kybernetickou šikanou a zneužívaním.

Aká je situácia na internete v spojitosti so zneužívaním detí?

– Tejto téme venujem pozornosť už niekoľko rokov a bohužiaľ, musím konštatovať, že moderná IT doba, internet, sociálne siete a ich nástrahy sú pre detí veľkým rizikom. Deti a mládež nevedia mnohokrát rozpoznať riziko zneužitia ich osobných údajov a v dobrom úmysle zverejnia svoje údaje a fotografie, ktoré môžu byť ľahko zneužité. Preto je potrebná celospoločenská osveta o tejto problematike, ale aj cielená výchova v školách a v rodinách. Sexuálne zneužívanie a vykorisťovanie detí je závažným porušením ich základných práv, najmä práva detí na ochranu a starostlivosť.

Aké deti sú náchylnejšie na zneužitie cez internet?

– Štatistiky hovoria, že sú to maloleté deti zo sociálne slabšieho zázemia. Deti sa dajú zlákať na čokoľvek a pri absentujúcej kontrole dospelých sú mnohokrát obeťami zneužitia prostredníctvom internetu.

Kde je najviac sústredených informácií o deťoch?

– Sociálne siete umožňujú veľmi ľahký prístup k údajom o deťoch. Aj rodičia mnohokrát, v snahe pochváliť sa so svojimi ratolesťami, zverejnia fotografie svojich detí, ktoré sa následne sociálnymi sieťami šíria do celého sveta a môžu sa aj zneužiť, čo prax dokazuje.

Sú teda na vine aj rodičia?

– Mnohokrát áno, aj keď nie úmyselne. Potrebná osveta o tom, že internetové prostredie vystavuje deti špecifickému nebezpečenstvu je potrebná aj pre rodičov. Aj sloboda má svoje hranice, preto rodičia by mali deti chrániť v digitálnom svete a kontrolovať ich komunikáciu. Štatistiky hovoria, že až 80 % obetí sexuálneho zneužívania detí na internete má menej ako desať rokov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Akú obranu proti tomu by ste zaviedli?

– Uvedomujem si, že internetizácia spoločnosti nemá hranice. Preto po výchove v rodine a v škole, musia svoj diel zodpovednosti vziať aj mimovládne organizácie a organizácie pracujúce s deťmi a mládežou. Boj proti závažným trestným činom, akými sú sexuálne vykorisťovanie detí a obrazové záznamy zneužívania detí si vyžaduje aj intenzívnejšiu kooperáciu členských štátov a väčšiu informovanosť medzi orgánmi činnými v trestnom konaní. Ani poskytovatelia internetových služieb nesmú pri tomto závažnom porušovaní práv detí ostať nečinné a musia spolupracovať s policajnými orgánmi a zabezpečiť rýchle a účinné odstránenie nelegálneho obsahu zneužívania detí na internete.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

O mve

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Sociálne siete treba za šírenie násilného teroristického obsahu prísne postihovať

Plénum Európskeho parlamentu sa zaoberá aj potrebou efektívneho uplatňovania práva Európskej únie proti šíreniu dezinformácií …

Consent choices