Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015

Po bankovom škandále Libor mení Brusel pravidlá v bankovníctve

Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015
Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015

Bankový škandál, v ktorom sa zistilo, že banky manipulovali Libor – londýnsku medzibankovú úrokovú sadzbu – priniesol zistenie, že je potrebná väčšia transparentnosť v tom, ako banky stanovujú sadzbu úverov, hypoték či finančných transakcií.

Výsledkom tohto škandálu bolo potrestanie vinníkov miliardovými pokutami. V súčasnosti ale poslanci Európskeho parlamentu hlasovali o nových pravidlách pre celú Európu, ktorých cieľom je zabrániť podobným škandálom, ktoré uberajú nielen finančné prostriedky, ale aj dôveryhodnosť EÚ.

„Základom je, že rozlišujeme kritické a nekritické ukazovatele. Nechceme vyrábať nepotrebnú administratívnu záťaž. Pre nekritické ukazovatele nemáme rovnaké požiadavky,“ povedala Cora van Nieuwenhuizen zo Skupiny aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Do sféry kritických ukazovateľov sa môžeme dostať v prípade, že sadzba, ktorou sa hodnotí, presahuje 500 miliárd eur, čo môže ovplyvniť stabilitu trhu. Podľa niektorých rozdelenie len oslabilo nariadenie. Teraz nemôžu byť všetky ukazovatele vychádzajúce z regulovaných údajov, ktoré platia pre väčšinu finančných ukazovateľov, kritické, preto už potom nespadajú pod prísny európsky dohľad,“ povedal Sven Giegold zo Strany zelených.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament znovu upriamuje pozornosť na Grécko a jeho nesplatené dlhy

Viacerí jej úradníci a zástupcovia Medzinárodného menového fondu by mali čoskoro zavítať do Atén, kde …

Consent choices