Porošenko pripúšťa referendum o posilnení autonómie proruských oblastí

porosenko
Petro Porošenko. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok verejne odvolal svoje výhrady voči referendu, ktoré by mohlo posilniť autonómiu proruských oblastí, v ktorých už rok prebieha občianska vojna. Podľa agentúry AP tak zmenil doterajší postoj svojej vlády.

Konflikt medzi rebelmi podporovanými Ruskom a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny si doposiaľ vyžiadal viac než šesťtisíc životov. Separatsiti vo východoukrajinských oblastiach na začiatku konfliktu žiadali hlasovanie o väčšej autonómii. Ukrajinská vláda ho vtedy odmietala.

V pondelok sa ale Porošenko stretol s parlamentným výborom, ktorý pripravuje dodatky k hlavným ukrajinským zákonom, a vyhlásil, že nebude proti tomu, keď sa komisia rozhodne pre podobné referendum.

Pripravený na referendum

„Som pripravený vyhlásiť referendum k otázke štátnych právomocí, pokiaľ rozhodnete, že je treba,“ povedal v televíznej debate s členmi výboru.

Zároveň zdôraznil, že je stále proti federalizácii Ukrajiny, ako si praje Rusko. Je ale za decentralizáciu moci v prospech regiónov. V rukách ústrednej vlády by podľa neho malo zostať hlavne rozhodovanie v bezpečnostných, obranných a zahraničných otázkach.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Putin pred jedenástimi mesiacmi prekvapil svet, odvtedy Ukrajinci prekvapujú jeho

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko navštívil Európsky parlament v Bruseli, kde ho privítal slovenský europoslanec …

Consent choices