Gilles De Kerchove. PHOTO: © European Union 2015

Posilnenie Europolu a spolupráca s NATO. To je plán Európy v boji s terorizmom

Gilles De Kerchove. PHOTO: © European Union 2015
Gilles De Kerchove. PHOTO: © European Union 2015

Európsky parlament navštívil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý okrem iného hovoril aj o tom, koľko prostriedkov by mala Európa vynakladať na obranu. Niektorých z poslancov zaujímali primárne financie, ktoré pohlcuje armáda.

„Čelíme mnohým hrozbám, ako ste pripomenuli. EÚ si musí zachovať svoje samostatné vojenské ambície v spolupráci a koordinácii s NATO. Musia však byť autonómne,“ vyjadril sa Arnaud Danjen z Európskej ľudovej strany.

K témam, ktoré sa týkajú rozpočtu európskej obrany patrí aj boj s terorizmom. „Chceli by sme posilniť Europol, vytvoriť z neho centrum pre výmenu informácií,“ povedal Gilles de Kerchove, európsky koordinátor pre boj s terorizmom.

V súvislosti s diskusiami o terorizme sa vynára viacero otázok, ktoré sa snažia nájsť príčiny rozšírenia intolerancie a diskriminácie nielen na území Európy. Na základe toho sa v Európskom parlamente konalo verejné vypočutie na tému ľudských práv. Situácia v oblasti základných ľudských práv je vždy komplikovaná, ale teraz v roku 2015 sa komplikuje ešte viac kvôli napätiam pri hľadaní rovnováhy medzi základnými právami a bezpečnosťou,“ povedal Claude Moraes zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Blíži sa tiež konferencia OSN o klimatických zmenách a v Parlamente sa hlasovalo o ratifikácii zmien a doplnení dohody z Dauhy v rámci Kjótskeho protokolu, ktorý zavádza 20 % zníženie emisií do roku 2020. Po prvýkrát vidíme záujem veľkých priemyselných krajín, ako USA, Čína a India. Veríme, že nastali správne podmienky na uzavretie celosvetovej dohody,“ hodnotil Giovanni La Via, člen Európskej ľudovej strany.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices