Daňové podvody v EÚ prekvitajú pre rozdielnu legislatívu v krajinách

Pascal Saint-Amans. PHOTO: Flickr.
Pascal Saint-Amans. PHOTO: Flickr.

Existuje mnoho spôsobov ako obísť daňové orgány. V súčasnosti sa Európska únia zamerala na boj s týmito podvodmi, no je otázne, nakoľko efektívne budú jej metódy. Pascal Saint-Amans je riaditeľom sekcie pre daňovú politiku Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a jednou z jeho úloh je venovať sa riešeniu otázky daňových podvodov.

„Vychádzame do situácie, kde krajiny spolu v oblasti daní vôbec nespolupracovali a vstupujeme do situácie, kde vidno pokusy o daňovú spoluprácu s cieľom odstrániť možnosti daňových podvodov a daňových únikov, a vytvoriť lepšie regulovaný svet. Neexistuje regulácia daní, jednu treba vytvoriť,“ zhrnul v krátkosti svoju víziu.

„Musíme ukončiť rozvodovú praktiku krajín, že nechávajú zisk v bezdaňovej jurisdikcii, kde neplatia vôbec žiadne dane,  no podnikajú radšej v právnom štáte. Máme akčný plán s 15 bodmi, ktoré riešia všetky aspekty problematiky a nielen jeden malý aspekt,“ hovorí.

Prvým krokom je regulácia daňových jurisdikcií. „Príkladom sú hybridné produkty. Využijete to, že dva štáty rozdielne klasifikujú fiktívny daňový dobropis. Je to možné a legálne, štáty sa vzájomne nekontrolujú. Musíme vytvoriť reguláciu, aby sa znížil odpočet sadzieb. Máme na to päť opatrení. Chceme riešiť problémy medzinárodných nástrojov, ceny prevodu, ktoré nefungujú správne, daňových zmlúv, ktoré majú odstrániť dvojité zdanenie, fungovali tak dobre, že viedli k dvojitému nezdaneniu, čiže daň sa neplatila vôbec,“ vysvetľuje doterajšie zistenia, ktoré OECD musí riešiť.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Možnosť posunu vidí vo vyššej transparentnosti a vzájomnej spolupráci a komunikácii krajín. Otázkou ostáva, či budú štáty vyššej transparentnosti prístupné. Sú to suverénne štáty, ak to nechcú urobiť, nestane sa tak. Ale ich vzájomné vzťahy môžu hrať pozitívnu a negatívnu rolu. Ak daňová jurisdikcia povie, že do toho nejde, nie je to v jej záujme, iné daňové jurisdikcie môžu zaviesť odvetné či jednostranné opatrenia, ktoré spôsobia neochotnej krajine viac škody, než keby sa všetky štáty dohodli. Máme silnú politickú podporu od štátov G-20 a štátov OECD, ktoré predstavujú 90 % svetového hospodárstva,“ predpovedá.

Najbližším dátumovým cieľom je september, kedy sa bude konsolidovať 15 opatrení, v ktoré Pascal Saint-Amans verí, že budú mať reálny obsah. Podľa neho totiž spoločnosti nebudú čakať na implementáciu domácich opatrení a smerníc.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Cieľom nových pravidiel je posilniť dôveru občanov vo volebné kampane a pomôcť v boji proti …

Consent choices