Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2015

EÚ zvyšuje humanitárne ciele v Sýrii. Stylianides vyzýva darcov k väčšiemu úsiliu

Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2015
Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2015

Európska únia prostredníctvom Tretej medzinárodnej darcovskej konferencie v Kuvajte výrazne zvýšila finančné prostriedky určené pre túto oblasť. Európska komisia a členské štáty sa spoločne zaviazali 1,1 miliardou eur. Z tohto finančného príspevku je 500 miliónov určených na humanitárnu pomoc, rýchle obnovy a dlhodobejšiu stabilizáciu.

Financie, ktoré pochádzajú z rozpočtu sú takmer trojnásobne vyššie ako minuloročný príspevok. Členské štáty tiež zvýšili svoje záväzky v porovnaní s rokom 2014. Rozsiahlosť krízy v Sýrii testuje kapacity celého systému medzinárodnej pomoci. Potreby sú ohromujúce a je potrebné aj mimoriadne úsilie od širokého spektra darcov, aby sme zmobilizovali významné finančné prostriedky,“ povedal Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, ktorý zároveň zastupuje EÚ na darcovskej konferencii.

„Je to len prostredníctvom globálneho partnerstva, vrátane arabského sveta, a vďaka zdieľaniu solidarity, ktorá nás spája, že v tejto najväčšej humanitárnej tragédii od druhej svetovej vojny, môžeme niečo zmeniť. V Kuvajte som videl, že záväzky medzinárodného spoločenstva sú upokojujúce, no musíme urobiť ešte veľa. Apelujem týmto na darcov, aby zvýšili svoje úsilie. Sýrsky ľud na nás spolieha,“ vyzval komisár.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Od začiatku konfliktu v Sýrii muselo svoje domovy opustiť viac ako 11,5 milióna ľudí, vrátane 3,9 milióna tých, ktorí utiekli do susedných krajín. Viac než 12 miliónov ľudí je v naliehavej núdzi, ktorú rieši humanitárna pomoc. EÚ a členské štáty doteraz zmobilizovali 3,35 miliardy eur. Okrem toho zriadila Únia „Madad“, trustový fond pre Sýriu, ktorého cieľom je zlepšiť poskytovanie pomoci.

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices