Európan ročne minie 190 igelitiek! Takýto bordel je z toho v riekach a vodách

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Štatistiky hovoria, že každý Európan použije za rok asi 190 igelitových tašiek. Čo je hrozivejšie, zo 100 miliárd tašiek skončí osem miliárd v riekach a jazerách, prípadne v prírode či na cestách. Na úplné rozloženie jednej igelitovej tašky ale treba 500 rokov.

Pri Severnom mori má 94% vtáctva v bruchu kúsky igelitu. Morské živočíchy a okolité vtáctvo si odpad mýli s potravou a konzumujú ho. Európsky parlament preto v snahe bojovať s igelitmi zavádza výrazné obmedzenie používania igelitových tašiek. Inšpiroval sa nápadom niektorých štátov, ktoré zavedením povinnej dane ukončili bezplatné rozdávanie igelitových tašiek.

Spotreba igelitov sa líši v závislosti od krajiny. V Dánsku a Fínsku využije človek štyri igelitové tašky ročne, pričom v Poľsku, Portugalsku a na Slovensku je to stonásobne viac. Daň, ktorá by obmedzila používanie igelitových tašiek sa má zaviesť v celej EÚ.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Európska legislatíva sa zameriava na odľahčené igelitové tašky tenšie než 50 mikrometrov. Tašky na jedno použitie tvoria väčšinu nákupných tašiek používaných v EÚ. Existuje možnosť, že buď budú povinne zdanené od roku 2018 alebo sa určí strop 90 tašiek na občana do roku 2019 a len 40 tašiek do 2025. Výnimku tvoria len ultraľahké vrecká tenšie než 15 mikrometrov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Spotreba igelitových tašiek na Slovensku stále klesá, stúpa však počet predaných plastových obalov

Spotreba igelitových tašiek na Slovensku stále klesá. Pre agentúru SITA to uviedol Slavomír Held z …

Consent choices