Euro uzavrelo tretí týždeň v rade so ziskom

euro
PHOTO: Flickr.

„Euro sa uplynulý pondelok zo svojej otváracej úrovne 1,0889 EURUSD v priebehu dňa oslabilo na zatváracích 1,0833 EURUSD. Dolár totiž podporili údaje o osobných výdavkoch, ktoré vo februári mierne stúpli“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Na nálade mu pridali aj vyjadrenia šéfky amerického Fed – u Yellenovej, ktorá podporila názor, že v neskoršej časti tohto roka pravdepodobne za oceánom dôjde k zvyšovaniu úrokových sadzieb.

V utorok na vývoj eura voči doláru pôsobili prebiehajúce rokovanie medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Spoločná mena eurozóny sa ešte počas prvej polovice dňa prepadla z otváracej úrovne o vyše figúru k blízkosti úrovne 1,0700 EURUSD. Z tej sa do záveru obchodovania euro ešte mierne pozviechalo, no deň uzavrelo o takmer – 1 % slabšie, na hladine 1,0731 EURUSD. V stredu boli zverejňované dôležité makroekonomické dáta za oceánom. Zmena zamestnanosti ADP v marci tohto roka ostro podliezla očakávania trhu aj predošlú úroveň. Keďže pozitívny vývoj na americkom trhu práce je jedným z najdôležitejších predpokladov na prvé zvýšenie úrokových sadzieb v USA, stredajšie zverejnenie následne spôsobilo holubičie vyjadrenia jedného z predstaviteľov Fed – u ohľadom tejto otázky, čo poslalo dolár nadol.

Nepomohli mu ani zverejnenie indexu nákupných manažérov ISM, ktorý v minulom mesiaci zaknihoval najnižšiu hodnotu od mája 2013. Euro vplyvom týchto informácii ukončilo deň v zelených číslach, na úrovni 1,0763 EURUSD. Rast pokračoval aj vo štvrtok, kedy sa naša mena zhodnotila o vyše 1 %. Podporili ju náznaky, že rast americkej ekonomiky sa v prvom štvrťroku výrazne spomalil, čo by mohlo spôsobiť, že centrálna banka USA odloží spomínané rozhodnutie o začiatku zvyšovania úrokových sadzieb. Vplyvom týchto správ uzavrelo euro deň na úrovni 1,0880 EURUSD. Aj vo Veľkonočný piatok si pripísalo zisky, na úrovni 0,8 %. Podpísali sa pod to najnovšie zverejnené dáta spoza Atlantického oceánu. Tvorba pracovných miest v súkromnom sektore USA v marci totiž ani zďaleka nedosiahla predošlú a ani odhadovanú úroveň. To poslalo dolár nadol a euro na zatváracích 1,0969 EURUSD. Za celý týždeň získala naša mena na sile 0,8 %. Uplynulý týždeň euro zaknihovalo straty voči menám okolitých štátov. Voči maďarskému forintu sa oslabilo len nepatrne, o 4 stotiny percenta na piatkovú zatváraciu úroveň 299,09 EURHUF. Česká koruna sa v priebehu týždňa posilnila o 2 desatiny percenta na piatkových 27,445 EURCZK. Najvýraznejšiu stratu zaznamenala naša mena voči poľskému zlotému, a to na úrovni – 0,34 %. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,0753 EURPLN.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Tento týždeň zasadá britská BoE

Vo štvrtok, 9. apríla 2015, bude o svojej menovej politike rozhodovať britská centrálna banka [BoE]. Predpokladáme, že centrálni bankári tejto ostrovnej krajiny nepristúpia k zmene základnej úrokovej sadzby. Tá by tak mala ostať potvrdená na aktuálnej úrovni 0,50 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices