Ropa Brent zlacnela, nezamestnanosť v eurozóne mierne klesla

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ropa Brent uplynulý týždeň zlacnela o – 2,6 %

Ceny ropy v pondelok klesli. Dôvodom boli rokovania o iránskom jadrovom programe medzi šiestimi mocnosťami a Teheránom. Tieto rokovania by mohli vyústiť do ukončenia sankcií Západu voči Iránu. To by ešte zvýraznilo prebytok ropy na trhu. Ropa Brent uzavrela deň o 2 desatiny percenta slabšia, na úrovni 56,29 USD za barel. Vplyvom obáv zo spomenutých rokovaní poklesla cena ropy Brent, o vyše – 2 %, aj v utorok. „Obchodovanie tak uzavrela na úrovni 55,11 USD za barel. Zlom nastal v stredu, kedy londýnska ropa zmazala všetky straty a pripísala si 3,6 %“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Podporila ju totiž správa Federálneho úradu pre energetiku [EIA], podľa ktorej sa produkcia ropy v USA v 13. týždni tohto roka znížila o – 0,4 % na 9,4 mil. barelov za deň, pričom ide o prvý pokles od konca januára. To poslalo cenu ropy Brent na zatváracích 57,10 USD za barel.

Pozitívnym správam odzvonilo hneď vo štvrtok, kedy severomorská zmes stratila na svojej hodnote – 3,8 % a obchodovanie uzavrela na úrovni 54,95 USD za barel. Podpísalo sa pod to oznámenie predbežnej dohody o iránskom jadrovom programe. Ceny prudko klesli napriek upozorneniam analytikov, že rokovania majú pokračovať a zatiaľ nie je jasné, kedy bude môcť islamská republika posilniť svoj ropný export. „Komplexnú dohodu“, ktorá povedie k zrušeniu sankcií, by mali podľa iránskych predstaviteľov oznámiť zúčastnené strany k 30. júnu. V piatok nedošlo k žiadnej zmene, nakoľko sa s touto komoditou neobchodovalo. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent odpísala – 2,6 % zo svojej hodnoty. Medzimesačne je stále lacnejšia o vyše – 11 % a v medziročnom porovnaní sú jej ceny stále nižšie o viac ako – 46 %.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Nezamestnanosť v eurozóne vo februári na úrovni 11,3 %

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne vo februári dosiahla úroveň 11,3 %. V rovnakom období minulého roka predstavovala 11,8 %. V Európskej únii ako takej bola harmonizovaná miera nezamestnanosti vo februári evidovaná na úrovni 9,8 %. Údaje zverejnil uplynulý týždeň Eurostat. Na Slovensku dosiahla harmonizovaná nezamestnanosť vo februári tohto roka úroveň 12,3 %. Slovenská nezamestnanosť bola v sledovanom období šiesta najvyššia v EÚ. Necelá štvrtina ekonomicky aktívneho obyvateľstva bola vo februári bez práce v Španielsku. Na podobných úrovniach sa zrejme ocitne i Grécko [krajina zatiaľ údaje neposkytla]. Vyššia miera nezamestnanosti ako nás trápi ešte aj Chorvátsko [18,5 %], Cyprus [16,3 %], Portugalsko [14,1 %] a Taliansko [12,7 %]. Naopak, najnižšia nezamestnanosť bola v druhom mesiaci tohto roka evidovaná v Nemecku [4,8 %] a Rakúsku [5,3 %].

O ram

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices