Rómovia. Najväčšia európska menšina to stále nemá ľahké

romovia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

8. apríl bol vyhlásený za Medzinárodný deň Rómov so zámerom pritiahnuť pozornosť na rómsku kultúru a problémy, ktorým táto menšina čelí. V Európe je približne 10 miliónov Rómov, pričom 6 miliónov z nich žije v EÚ, kde tvoria najpočetnejšiu minoritu. No aj napriek tomu sú často vylúčení zo spoločnosti a diskriminovaní. Rómskou otázkou sa nedávno zaoberali i europoslanci, konkrétne na plenárnej schôdzi 25. marca, počas ktorej rozoberali i uznanie rómskej genocídy počas druhej svetovej vojny.

Európski Rómovia sa pravidelne potýkajú s viacerými problémami. Čelia rasizmu a diskriminácii a nemajú taký istý prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a bývaniu ako ostatné obyvateľstvo.

„Rómovia sú v ohrození vo viacerých členských štátoch. Častokrát sa stávajú obeťami fyzického násilia. Protirómska rétorika je rozšírená nielen na internete, ale i v hlavných politických prejavoch,“ hovorí o situácii európskych Rómov rómsky poslanec Damian Draghci z Rumunska, ktorý je členom Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

V decembri 2015 prijal Európsky parlament uznesenie, v ktorom hodnotí pokrok dosiahnutý pri vykonávaní národných stratégií integrácie Rómov, ktoré vychádzajú z rámca EÚ pre vnútroštátne stratégie integrácie Rómov do roku 2020.

Ďalšia rómska poslankyňa – sociálna demokratka Soraya Post zo Švédska nám povedala, že integráciou Rómov sa doteraz vždy zaoberala predovšetkým sociálna politika. No neriešil sa tu jeden zásadný aspekt a tým je protirómsky rasizmus, ktorý „existuje vo všetkých členských štátoch a vo všetkých spoločenských vrstvách. Pokiaľ sa nebudeme zaoberať týmom protirómskym zmýšľaním, aktivitami v iných oblastiach politiky sa nám situáciu Rómov zmeniť nepodarí,“ upozorňuje.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Počas už spomenutej plenárnej debaty poslanci rokovali i o uznaní 2. augusta ako oficiálneho pamätného dňa rómskej genocídy počas druhej svetovej vojny. Plénum by o tomto malo hlasovať počas svojho aprílového plenárneho zasadnutia. 2. augusta 1944 zomrelo v plynových komorách koncentračného tábora v Osvienčime 2897 Rómov.

Európsky parlament tak chce vyjadriť úcty nielen im, ale „i státisícom Rómov, ktorí zahynuli v rukách fašistických stúpencov v celej Európe pred sedemdesiatimi, osemdesiatimi rokmi,“ vysvetľuje Damian Draghici.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices