Stane sa Grécko Trójskym koňom Moskvy?

tsipras
Alexis Tsipras, Grécky premiér. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Grécky premiér Alexis Tsipras sa v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Ten vyzval na stretnutí na zlepšenie obchodných väzieb s Gréckom.

Ruský prezident Vladimír Putin v úvode ostro sledovanej schôdzky s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom naznačil, že Rusko by mohlo vyňať Grécko zo zákazu dovozu západných potravín.

Zruší embargo?

Moskva toto embargo zaviedla minulý rok v reakcii na sankcie zo západu, vyhlásené pre anexiu Krymu. A taktiež pre podporu, ktorú Rusi poskytujú separatistom na východe Ukrajiny.

„Ešte nedávno bolo Rusko hlavným obchodným partnerom Grécka, boli sme na prvom mieste. Minulý rok sa zrazu obchod zmenšil o 40 percent. Vaša návšteva by mala prispieť k analýze, čo by sme s tým mohli urobiť,“ povedal Putin počas privítania gréckeho hosťa v Kremli.

Trójsky kôň Moskvy

Západní veritelia zadĺženého Grécko, závislého od roku 2010 na zahraničnej pomoci, sa na Tsiprasovu návštevu v Moskve pozerajú ako na ďalší pokus Atén využiť vzťahy s Ruskom ako potenciálny triumf pri vyjednávaní o splatení dlhov. Niektorí analytici pozerajú na Tsiprasa ako na možného „trójskeho koňa“ Moskvy v Európskej únii.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Grécko momentálne žije od jednej splátky dlhu k ďalšej. Peniaze na ich úhradu získava stále ťažšie. Na trh dlhodobých dlhopisov nemá prístup a oficiálni zahraniční veritelia mu odmietajú uvolniť zbytok financií zo záchranného balíku. Dovtedy, kým sa s novou gréckou vládou vedenou radikálnou ľavicou nedohodnú na dostatočnom programe reforiem.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodla sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices