Tonino Picula. PHOTO: © European Union 2015

Kosovo má rozvrátenú ekonomiku pre masový odchod vzdelaných ľudí do EÚ

Tonino Picula. PHOTO: © European Union 2015
Tonino Picula. PHOTO: © European Union 2015

V roku 2008 získalo Kosovo nezávislosť od Srbska. Vzťahy s vtedajšou materskou krajinou sú v súčasnosti narušené. Kosovo má rozvrátenú ekonomiku aj kvôli tomu, že najlepšie mozgy odchádzajú do Európskej únie, aj napriek tomu, že to Kosovčanom komplikujú vízové obmedzenia.

Malo ponechanie Kosova ako čiernej diery v procese uvoľňovania vízového režimu vplyv na ilegálnu imigráciu? Mali by sa vízové obmedzenia  pre Kosovčanov zrušiť? Socialistický poslanec, šéf Delegácie pre vzťahy s Bosnou, Hercegovinou a Kosovom Tonino Picula hovorí: Dnes sa ťažko predpovedá, čo prinesie budúcnosť. Situácia nevznikla z ničoho-nič, tento problém má viacero vrstiev.“

Nie všetko ale zostáva na pleciach Európskej únie. „Je mnoho požiadaviek, ktoré musia splniť úradníci a administratíva v Kosove, aby sa mohli zrušiť vízové obmedzenia. Nemyslím, že Kosovo je čiernou dierou Európy.  Je to najmladšia a nanešťastie aj najchudobnejšia krajiny Európy, pričom stojí na začiatku veľmi dlhého procesu,“ pokračuje poslanec Picula.

Príčinou vysokej nezamestnanosti je podľa niektorých masová migrácia Kosovčanov do EÚ. Je otázne či niekedy vzniknú európske projekty, ktoré by sa zamerali na podporu investícií a tvorby pracovných miest. „EÚ už teraz pomáha Kosovu so zlepšením fungovania hospodárstva. Pomáha cez nástroj predvstupovej pomoci, známy aj ako IPA. V súčasnosti financujú európske peniaze asi 300 rozličných projektov, doteraz im bolo pridelených vyše 70 miliónov eur. Ale ide len o pomocnú ruku. Väčšinu problémov musí vyriešiť kosovská novozvolená vláda,“ hovorí.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

V otázke Kosova je ešte nevyriešená údajná korupcia v EULEX-e. Je to najväčšia misia vytvorená Úniou, ktorá má zabezpečiť spravodlivosť a dodržiavanie zákonov v Kosove. Vysoká predstaviteľka a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogherini nominovala nezávislých vyšetrovateľov. Sám poslanec Picula očakáva rýchle, dôkladné a krátke vyšetrovanie, ktoré ukáže, či sú domnienky o korupcii v EULEX-e pravdivé.  

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices