Aby ešte viac poduril Brusel, bol Tsipras v Moskve sondovať možnosti

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras. PHOTO: Flickr.

Aby ešte viac poduril Brusel, Tsipras bol v Moskve sondovať možnosti. Striktne sa ohradil, že by Grécko „bolo žobrákom, čo si po krajinách chodí pýtať pôžičky,“ (otázne je, čo teda vlastne robí posledné dva mesiace pri návštevách Bruselu?). No aj tak nezabudol povedať, že vo vzťahoch medzi Gréckom a Ruskom nastáva nová jar. Korunu tomu opäť nasadil minister obrany Panos Kammenos z koaličnej strany Nezávislí Gréci. Len stabilné Grécko je vraj zárukou, že do Európy nebude prenikať Islamský štát, čím nadviazal na nedávne výroky o vpúšťaní nelegálnych imigrantov do Európy. Vyjednávania s európskymi politikmi budú po takýchto správach len a len srdečnejšie… Európa sa zatiaľ ďalej pripravuje na prípadný Grexit. Britská centrálna banka prikázala britským bankám pripraviť plány pre prípadné vystúpenie Grécka z eurozóny.

ECB prišla s prvými štatistikami kvantitatívneho uvoľňovania. Do 3. apríla nakúpili centrálne banky eurosystému dlh za 52,5 miliardy eur, čím zhruba splnila ciel, keďže k tomu pridala aj 8 miliárd iných aktív ako štátneho dlhu. Viac ako polovicu štátnych dlhopisov tvoril nemecký, francúzsky a taliansky dlh. Trezory sa naplnili aj 506 miliónmi slovenského dlhu.

Zahraničné, najmä americké spoločnosti predávajú dlh denominovaný eurách

Kvantitatívne uvoľňovanie v Eurozóne má aj globálne dopady. Do Európy sa zbiehajú zahraničné, najmä americké spoločnosti a predávajú dlh denominovaný eurách. Úrokové miery sú tu totiž tak nízke, že sa im predaj dlhu oplatí aj s dodatočným nákladom na zahedžovanie kurzového rizika. Až dve tretiny zo 60 miliárd korporátnych dlhopisov s investičným ratingom, predaných v Európe v marci, boli z cudzích krajín. No do Európy sa zbiehajú aj vydavatelia „junk“ dlhopisov, ktoré tiež idú na odbyt za dobré ceny. QE definitívne spôsobí rast. Len či to bude rast hospodárstva.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Dobré správy prišli z Venezuely. Krajina dosiahla najvyššie štádium socializmu. Nie, nejde o komunizmus, ako sa kedysi učilo na hodinách marxizmu. Vo Venezuele po obväzoch, rakvách, či potravinách nastal nedostatok tovaru, ktorý oddeľuje stredovek od moderny, civilizáciu od barbarizmu – toaletného papiera. Dokonca taký, že hotely popredu informujú turistov, aby si zobrali svoj vlastný. Dosiahnuť plánovačom tento úspech trvalo asi 16 rokov.

Verím, že vy si veci plánujete lepšie. Minimálne zásoby toaleťáku!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices