Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 14. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

Cyprus pristúpil k zrušeniu posledných obmedzení týkajúcich sa pohybu kapitálu. Krajina zaviedla obmedzenia cezhraničného pohybu kapitálu v marci 2013. Snažila sa tak zabrániť úniku kapitálu z krajiny počas obdobia, v ktorom Cyprus prijímal zahraničnú núdzovú pomoc. Vtedajšie turbulencie na Cypre viedli k likvidácii jednej veľkej banky a druhá banka použila časť vkladov klientov na podporu svojej rekapitalizácie. Prezident krajiny dodal, že zrušenie posledných reštrikcií vyjadruje definitívne obnovenie dôvery v bankový systém. V rámci posledných obmedzení museli firmy žiadať vopred o schválenie veľkých cezhraničných platieb. Rovnaká povinnosť platila aj pre jednotlivcov, ktorí chceli z krajiny vyviesť viac ako 10 tis. EUR.

GRÉCKO

Ostatné dni je horúcou témou opäť Grécko, ktorému rýchlo dochádzajú peniaze. Minister vnútra krajiny minulý týždeň naznačil, že pred úhradou zhruba 450 mil. EUR Medzinárodnému menovému fondu [MMF] môžu Atény uprednostniť výplatu miezd a dôchodkov. Grécka vláda sa od tohto postoja následne dištancovala a zároveň vyhlásila, že nadchádzajúcu splátku z úveru od MMF uhradí Grécko v riadnom termíne, 9. apríla. Námestník ministra financií Mardas zdôraznil, že krajina je pripravená zaplatiť. Dodal aj, že štát v marci evidoval vyššie príjmy, než si naplánoval a že v rokovaniach o reformnom pláne Atén nastal pokrok. Grécky minister financií včera zároveň informoval, že je nevyhnutné dosiahnuť s veriteľmi dohodu o financovaní na najbližšom zasadnutí Euroskupiny, ktoré sa uskutoční 24. apríla. ECB v minulom týždni opäť pristúpila k navýšeniu núdzových úverových liniek Grécku [o 700 mil. EUR]. Vzhľadom na aktuálnu situáciu a bankovú krízu v Grécku sa tak chce ubezpečiť, že banky v krajine budú mať dostatok likvidity. „Objem výberov z gréckych bánk v marci dosiahol 3 mld. EUR. Od októbra minulého roku bolo z bánk vybratých údajne až 28 mld. EUR. Prehodnocovanie ELA prebieha týždenne a celková suma poskytnutá týmto spôsobom centrálnou bankou Európy aktuálne predstavuje viac než 71 mld. EUR“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Grécky premiér Tsipras uplynulý týždeň tiež informoval, že medzinárodní veritelia Grécka súhlasili so začatím rokovaní o odľahčení gréckeho dlhu v júni. Minulý rok dlh Grécka presiahol 177 % HDP. Grécko podľa Tsiprasa potrebuje reštrukturalizovať svoje dlhy, aby ich mohlo splácať, pričom tak poukázal na otázku ďalších úľav, ktorá mala významné miesto v jeho kampani pred januárovými parlamentnými voľbami. Podľa tajomníka ministerstva financií sú riešenia tejto situácie známe. Buď bude úprava dlhu, alebo predĺženie lehoty splatnosti, prípadne budú splátky naviazané na rast exportu, či HDP alebo sa zníži úroková sadzba. Tsipras zároveň vyhlásil, že jeho vláda je pripravená plniť februárovú dohodu s veriteľskými krajinami eurozóny, nemieni to však robiť za každú cenu. Podľa jeho vyjadrenia sa na pôde gréckeho parlamentu snaží dosiahnuť „čestný kompromis“ a stredopravicová opozícia by mala podporiť jeho postoj vo vyjednávaní s veriteľmi ako aj v otázke ukončenia úsporných opatrení spojených s prijímaním zahraničnej finančnej pomoci. Dodal, že stratégia vlády pod vedením radikálnej ľavice už začala prinášať úžitok a vďaka novoprijatému zákonu uľahčujúcemu vyrovnávanie daňových nedoplatkov pritieklo do štátnej pokladnice za jediný týždeň 100 mil. EUR.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

RUSKO

Pokles ruskej ekonomiky pravdepodobne v najbližších rokoch pretrvá v dôsledku nízkych cien ropy a západných sankcií. Svetová banka počíta v tomto roku s oslabením výkonu ruskej ekonomiky o – 3,8 % a v roku 2016 má klesnúť o ďalších – 0,3 %. Ešte v decembri 2014 banka prognózovala Rusku tohtoročný pokles ekonomiky „len o – 0,7 % a v roku 2016 očakávala návrat k rastu na úrovni 0,3 %. Aktuálne predikcie sú tak výrazne pesimistickejšie. Výzvou pre ruskú hospodársku politiku je podľa hlavnej ekonómky banky najmä prispôsobenie sa novej realite cien ropy a prostrediu, v ktorom platia sankcie.

NEMECKO

Nemecký úrad práce uplynulý týždeň informoval o marcovom vývoji mieri nezamestnanosti. Tá v treťom mesiaci tohto roka dosiahla rekordné minimum 6,4 %. Je to najnižšia miera nezamestnanosti od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Nízka miera nezamestnanosti je pozitívnym signálom pre súkromnú spotrebu, ktorá by podľa očakávaní mala byť v tomto roku ťahúňom nemeckej ekonomiky.

O ram

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices