Federica Mogherini. PHOTO: © European Union 2015

Predstavitelia EÚ budú rokovať o ESP s ministrami južných krajín

Federica Mogherini. PHOTO: © European Union 2015
Federica Mogherini. PHOTO: © European Union 2015

Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini a komisár pre rozšírenie a európsku susedskú politiku Johannes Hahn sa zúčastnia na zasadnutí ministrov s južnými partnermi  Európskej únie.

 

Hovoriť budú o budúcnosti Európskej susedskej politiky (ESP) 13. apríla v Barcelone. Stretnutie organizuje lotyšské predsedníctvo spolu s Radou EÚ a partnerskými krajinami.

„Silná Európska susedská politika je veľmi dôležitá ako pre Európsku úniu, tak pre partnerov Únie na východe a juhu od našich hraníc. EÚ a jej susedia čelia väčšej nestabilite v mnohých oblastiach, ako aj hrozbe terorizmu, ktorá sa šíri stále viac a viac. Obete a zúfalstvo, ktoré vznikajú, nútia ľudí aby opustili svoje krajiny,“ konštatuje Federica Mogherini.

Ďalej predstavuje ciele zasadnutia: „Na zasadnutí v Barcelone máme šancu opätovne potvrdiť záväzok spolupráce pre riešenie spoločných problémov z politického, humanitárneho a bezpečnostného hľadiska. Je to našou povinnosťou a spoločným záujmom. S našimi južnými partnermi chceme diskutovať o spoločných problémoch, ktoré je potrebné riešiť, a zároveň sa uistiť, že je v záujme nás všetkých aby partnerstvo rástlo.“  Na tomto zasadnutí chcú riešiť predovšetkým situácie vo vybraných regiónoch a výzvach v oblasti terorizmu a migrácie.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Johannes Hahn vidí v stretnutí príležitosť k zlepšeniu: Naši južní susedia sú kľúčovými partnermi na riešenie niektorých najpálčivejších problémov, ktorým Európa čelí, ako sú extrémizmus, terorizmus, energetickú bezpečnosť či nelegálnu migráciu. V súčasnosti nevyužívame plný potenciál vzájomných vzťahov a cieľom zasadnutia je zmeniť to.“ Stretnutie v Barcelone je významnou príležitosťou dozvedieť sa, ako vidia budúcnosť partneri Únie a ako chcú v spolupráci napredovať.

O vik

Odporúčame pozrieť

Hahn

Európska komisia predložila návrh 1,85 biliónového plánu hospodárskej obnovy EÚ

Európska komisia predložila návrh veľkého plánu obnovy. Aby sa zabezpečilo, že obnova bude rovnomerná, inkluzívna a spravodlivá …

Consent choices