Andrej Plenković. PHOTO: © European Union 2015

Európska delegácia hodnotí situáciu na Ukrajine. Krajina sa musí posúvať vpred aj napriek vojne

Andrej Plenković. PHOTO: © European Union 2015
Andrej Plenković. PHOTO: © European Union 2015

Kvôli vojne sa doteraz presídlilo vyše milióna obyvateľov, vyše 6 000 ľudí na východnej Ukrajine zomrelo. Kyjev sa aj napriek tomu snaží pokračovať v politickom reformnom programe a delegácia poslancov sa vybrala do krajiny analyzovať situáciu.

EÚ doteraz poskytla Ukrajine 95 miliónov eur na pomoc s riešením humanitárnej krízy, akú nikto nepredpokladal. Presídlení obyvatelia žijú v centrách pre presídlených. „Pri rozhovoroch sme zistili, že išlo o náhle rozhodnutia, v podstate nechceli odísť. Rozhodovali sa počas krízy a za traumatických okolností,“ povedal Andrej Plenković, jeden z delegátov a poslanec z Európskej ľudovej strany.

Pomoc z Bruselu distribuujú humanitárne organizácie. Potrebné sú potraviny, oblečenie, lieky – prísun od ukrajinskej vlády je nedostatočný. Pochopili sme, že zabezpečovanie oblečenia, obuvi, potravín a vody je v podstate najmenší problém. Najväčším problémom je socializácia, na tejto oblasti chceme teraz pracovať,“ vyjadrila sa Lesia Litninova, dobrovoľníčka.

Podľa mnohých využívajú separatisti dohodu, ktorá sa vo februári dosiahla v Minsku na ozbrojenie sa. Ďalší si zas myslia, že je príliš neskoro na zasadnutie k rokovaciemu stolu. Európska únia nechce vojnu pri svojom prahu. Logicky potom uvažujú len o politických riešeniach konfliktu. Chránia svoje vlastné záujmy, nemôžem Úniu za to kritizovať. Ich politika má dvojaký meter, lebo ak by museli brániť svoje územie pred útokom, nikdy by nerokovali s teroristami,“ povedal Semen Semenchenko z ukrajinskej politickej strany Samopomich.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Brusel nedávno schválil makrofinančný balík v objeme 1,8 miliardy eur.  Je to najvyššia suma poskytnutá krajine, ktorá nie je v EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu rokovali s rozličnými politikmi, chceli analyzovať využívanie poskytnutých zdrojov. „Vojna na východe nie je ospravedlnením pre neuskutočnenie zmien cez reformy na Ukrajine. Maximálne sa snažíme urýchliť reformný proces.  Oligarchovia majú stále vplyv na vládne a parlamentné rozhodnutia, tým sa oneskorujú isté zásadné rozhodnutia, ktoré sa musia urobiť,“ myslí si Hana Gopko, ktorá je tiež členkou strany Samopomich.

Delegácia poslancov, ktorí boli v teréne, potvrdila, že Ukrajinu neopustia. „Myslím, že z úrovne ukrajinského vedenia cítiť veľkú politickú snahu po dvoch následných minuloročných voľbách o silnú a stabilnú koalíciu. V náročnom vojnovom kontexte, by jej Únia mala poskytnúť masívnu podporu,“ vyjadril sa Andrej Plenković.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices