slovenská europoslankyňa Anna Záborská
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Anna Záborská: Zamestnávatelia berú materstvo ako hendikep

slovenská europoslankyňa Anna Záborská
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014 EP.

S europoslankyňou Annou Záborskou sme sa rozprávali o kontroverznej Tarabellovej správe týkajúcej sa uľahčenia potratov a tiež o ďalších témach o rovnoprávnosti mužov a žien. Aké sú názory konzervatívnej členky Európskej ľudovej strany? Dočítate sa v rozhovore.

EÚ pravidelne pripravuje správu o rovnoprávnosti mužov a žien. Správa z roku 2013 bola predmetom veľkých diskusií, europoslancovi Tarabellovi sa totiž do nej podarilo dostať bod o uľahčení prístupu k potratu. V tomto roku sa téma opäť otvorila..

V tejto správe je veľa bodov, ktoré sú užitočné a môžu zlepšiť situáciu, napríklad body o zosúladení rodinného a pracovného života alebo o rodičovským dovolenkách.  Preto ma o to viac mrzí, že sa do nej dostalo aj uľahčenie prístupu k potratu. Funkciu europoslanca si predstavujem ako zodpovednú funkciu, ktorá si ctí zmluvy o fungovaní EÚ a to, že tento bod bol prijatý v Tarabellovej správe, považujem za nezodpovednosť zo strany poslancov, pretože zasahujú do právomoci členských štátov.

Momentálne ste spravodajkyňou vo Výbore pre práva žien, akým témam sa venujete?

Venujem sa napríklad téme mzdového rozdielu medzi mužmi a ženami. Medzeru vidím najmä v tom, že obdobie, keď sú ženy matkami, nie je klasifikované ako obdobie zamestnaneckého pomeru, ženy nie sú registrované na oficiálnom trhu práce, čiže sa im to nepremietne do dôchodku. Tým pádom majú nižšie dôchodky a príjem a tiež menšiu prax. Tu ja vidím dvojakú diskrimináciu.

Platy mužov a žien sú rôzne. Prečo existuje tento rozdiel a ženy sú za tú istú prácu hodnotené slabšie?

Dôvodov je viac. Výskumy dokazujú, že rozdiel vznikne vtedy, keď sa žena vráti do práce po prvej materskej dovolenke. Kým na nej ešte nebola, platy boli rovnaké. Keď sa vráti, začne zamestnávateľ vnímať jej materstvo ako niečo negatívne pôsobiace na jej budúcu prácu. Ako som povedala, obdobie materskej dovolenky sa žene nezapočítava ako práca, čiže voči mužovi má menšiu prax. Ďalším dôvodom je, že ženy ťažšie hľadajú uplatnenie na pracovnom trhu, hlavne tie, ktoré sú matky. Zamestnávateľ to berie ako hendikep, lebo nie sú také flexibilné a preto uprednostňuje mužov. Ak sa teda žena chce zamestnať, je ochotná prijať aj menšiu odmenu, ako by dostal muž. Ona je vlastne rada, že tú prácu nájde. Problémom je aj chýbajúca jasná definícia pracovnej náplne. Malo by existovať jasné európske pravidlo, že pracovná náplň bude definovaná v každom štáte. Napríklad teraz muž a žena robia presne tú istú robotu, ale každý sú zaradení do inej funkcie, čiže za tú istú prácu s rovnakou praxou majú odlišný príjem.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Vráťme sa ešte k europoslancovi Tarabellovi. Ten sa vyjadril, že ak budeme postupovať tempom, akým sa momentálne postupuje v rovnoprávnosti mužov a žien, tak zrovnoprávnenie dosiahneme až v roku 2084. Je to podľa vás reálne alebo sa to dá stihnúť skôr?

Je to reálne číslo. Už v prvých rímskych zmluvách z 50-tych rokov o fungovaní EÚ bolo dané, že muži aj ženy majú dostávať rovnakú odmenu za rovnú prácu. Teraz máme rok 2015 a ešte stále máme problémy. Tarabella vychádzal z toho, že Komisa každé 2 – 3 roky vyhodnocuje platový rozdiel. Pred troma rokmi bol rozdiel 16,4 %, teraz je to približne o percento menej. Ak sa za 3 roky budeme posúvať o 1 %, podľa jeho výpočtov mu vyšlo, že rovnoprávnosť dosiahneme až v roku 2084. Ak zachováme súčasný stav, veľmi pravdepodobne to tak bude.

Ako teda situáciu riešiť?

Žiadneho súkromného zamestnávateľa nemôžeme donútiť, aby uznal niekomu prax, ktorú nemá a ešte za to aj zaplatil. V severských krajinách je to napríklad tak, že štát prispieva zamestnávateľom, ktorí zoberú do pracovného pomeru ženy na materskej a tým im kompenzuje rozdiel. Treba jednoducho nájsť riešenie tohto problému. Ženy, ktoré sú na materskej dovolenke, by mali mať svoju prácu ohodnotenú, a to nie nejakým smiešnym rodičovským príspevkom, ale aspoň minimálnou mzdou. Podľa môjho názoru by si však zaslúžili priemernú mzdu, pretože vklad, ktorý dávajú do spoločnosti, je obrovský.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O tib

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices