Ropa Brent si uplynulý týždeň pripísala viac než 5 %

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Ceny ropy v pondelok výrazne vzrástli o 5,8 % na úroveň 58,12 USD za barel. Ešte pred Veľkonočnými sviatkami totiž došlo naopak k prudkému oslabeniu cien ropy v reakcii na to, že Irán a svetové veľmoci ohlásili rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Trhy v dôsledku toho začali očakávať zvyšenie ponuky ropy na trhu vďaka iránskemu exportu.

V pondelok však tieto očakávania schladili názory, že zotavanie iránskeho exportu potrvá dlhšie a ropa zamierila smerom nahor. Ropa pokračovala v rastovom trende aj v utorok a ceny Brentu dosiahli 59,10 USD za barel. Podporila ju prognóza americkej vlády, podľa ktorej by malo tempo ťažby ropy spomaliť a naopak dopyt po čiernom zlate posilniť. V stredu sa trend otočil a ceny ropy klesli. Dôvodom boli správy o vyššom ako očakávanom náraste zásob ropy v USA a informácie o zvýšení produkcie ropy v Saudskej Arábii.

Ceny ropy Brent klesli na úroveň 55,55 dolárov za barel. Vo štvrtok však opäť čierne zlato zdraželo a ceny Brentu vzrástli na 56,57 USD za barel. Podobný vývoj pokračoval aj v priebehu piatkového obchodovania a ceny ropy Brent dosiahli 57,87 USD za barel. Dôvodom boli hlavne očakávania, že uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe nebude viesť až k takému masívnemu nárastu iránskej ropy na trhoch, ako sa pôvodne odhadovalo. Za týždeň si ceny ropy Brent pripísali 5,3 %. Brent je ale drahší už aj v medzimesačnom porovnaní a to o 1,8 %. Medziročne sú ale ceny ropy stále nižšie o cca – 44 %.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices