TTIP, biopalivá, konfliktné minerály. Program parlamentu na tento týždeň

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Parlamentné výbory sa budú tento týždeň zaoberať dohodou TTIP, biopalivami, konfliktnými minerálmi, cezhraničnými pohľadávkami či bezpečnosťou pacientov. Počas stredajšieho plenárneho zasadnutia budú poslanci diskutovať a hlasovať o stom výročí genocídy v Arménsku ako aj o presunutí peňazí, ktoré zostali z minuloročného rozpočtu. Predseda EP Martin Schulz pocestuje na návštevu Maďarsku a na pôde EP privíta španielskeho kráľa Filipa VI.

Výbory

K návrhu uznesenia, ktoré hodnotí pokrok dosiahnutý pri rokovaniach s USA ohľadom dohody TTIP, bolo podaných až 898 doplňujúcich a pozmeňujúcich návrhov. V pondelok o rokoval výbor pre medzinárodný obchod, ktorý je v tejto otázke gestorským výborom. O svojej správe by mal hlasovať v máji. Dohodou TTIP sa bude zaoberať aj výbor pre životné prostredie, ktorý bude v utorok hlasovať o svojom stanovisku. Výbor pre právne veci bude vo štvrtok hlasovať o svojom postoji ohľadom pravidiel urovnávania sporov medzi investorom a štátom (ISDS).

Po rokovaniach s Radou bude výbor pre životné prostredie v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu týkajúcom sa biopalív. Návrh požaduje limitovať produkciu tradičných biopalív a orientovať sa na alternatívne zdroje, akými sú napríklad morské riasy alebo odpad.

Výbor pre právne veci bude vo štvrtok hlasovať o skvalitnení existujúcej legislatívy o cezhraničných pohľadávkach, ktorá jednotlivcom i podnikom umožňuje ich efektívnejšie vymáhanie. Navrhované zmeny sa týkajú najmä zvýšenia limitov z 2000 na 10 000 eur.

Na rad prídu i takzvané konfliktné minerály, ako napríklad cín, tantal, volfrám a zlato, predajom ktorých získavajú ozbrojené skupiny penize na financovanie svojich aktivít. Podnikavým zločincom by mala sťažiť život nová právna úprava, o návrhu ktorej bude v utorok hlasovať výbor pre medzinárodných obchod.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

V ten istý deň bude výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín hlasovať o návrhu uznesenia o bezpečnejšej zdravotnej starostlivosti v Európe. Dokument požaduje efektívnejšiu prevenciu pooperačných komplikácií a infekcií v nemocniciach ako aj boj proti rastúcej odolnosti voči antibiotikám.

Počas stredajšieho plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať o hlasovať o uznesení pripomínajúcom 100. výročie arménskej genocídy.

Plénum bude hlasovať i o zmenách dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2014-2020. Z minuloročného rozpočtu totiž zostalo nevyužitých 21,1 miliárd eur, ktoré je potrebné presunúť, aby sa o ne neprišlo.

Agenda predsedu

Predseda Parlamentu Martin Schulz cestoval v pondelok na oficiálnu návštevu Maďarska, kde sa stretol s premiérom Viktorom Orbánom a hovorcom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom. Navštívil aj synagógu v Szegede. Dva dni na to privíta na pôde parlamente španielskeho kráľa Filipa VI., ktorý sa následne stretne i s predsedami politických skupín.

O ram

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices