Európsky parlament intenzívne pracuje na svojom stanovisku k TTIP

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament intenzívne pracuje na svojom stanovisku ohľadom obchodnej dohody s USA (TTIP). Za vypracovanie odporučenia pre Komisiu je zodpovedný výbor pre medzinárodný obchod. Okrem neho sa obchodnej dohode s USA venuje 13 ďalších výborov, ktoré by mali prispieť svojím stanoviskom. O celkovom postoji Parlamentu by malo plénum hlasovať ešte pred začiatkom tohto leta.

Prerokúvaná obchodná dohoda môže vstúpiť do platnosti len vtedy, keď ju odsúhlasí Rada i Parlament. Poslanci už varovali, že dohodu neschvália za každú cenu a že budú prísne dohliadať na citlivé otázky ako napríklad potravinové štandardy.

1 správa, 13 stanovísk, 14 zainteresovaných výborov

Za návrh postoja celého Parlamentu je zodpovedný výbor pre medzinárodný obchod. Ten bude vypracovaný na základe správy, ktorú pripravuje nemecký sociálny demokrat Bernd Lange. Konečné hlasovania však prebehne až potom, ako svoje staviská predloží 13 ďalších výborov, ktoré uvádzame nižšie.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

K správe Bernda Langa bolo predložených 898 pozmeňujúcich alebo doplňujúcich návrhov. V pondelok o nich rokoval výbor pre medzinárodný obchod a máji sa o správe chystá hlasovať. „Považujem za absolútne dôležité, aby sme v tomto hlasovaní dosiahli veľkú väčšinu. Pomôže nám to lepšie vymedziť naše stanovisko voči Komisii,“ vyhlásil počas pondelkovej schôdze výboru spravodajca Bernd Lange.

Tento týždeň bude o svojich stanoviskách hlasovať zostávajúcich 6 výborov. Následne bude môcť odhlasovať svoje stanovisko i výbor pre medzinárodný obchod a po ňom i celé plénum.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices